Buna seara. Va scriu in legatura cu un divort, de comun acord. Tatal este in executarea unei pedepse privative de libertate, este de acord cu divortul, cu revenirea numelui mamei la cel anterior casatoriei si cu schimbarea numelui minorului. Acum nu stiu cum se va proceda. Dupa divort, eu ca mama pot schimba numele de familie al copilului minor cu acordul celuilalt parinte, printr-un notar, pe cale administrativa, cu demersuri facute la starea civila? Sau se poate direct prin calea divortului, prin sentinta data de catre judecator sa se stabileasca si acest aspect ? Mentionez ca primul termen al divortului inca nu a fost si de aceea vreau sa stiu ce si cum sa cer in instanta. Va multumesc anticipat! Cu respect, A.
La divort se va pronunta instanta doar pe aspecte privind desfacerea casatoriei , domiciliul minorului , numele dvs.exercitarea autoritatii parintesti.(Solicitati exercitarea autoritatii parintesti exclusive de catre dvs. aveti motive , tatal fiind in inchisoare). In ce priveste numele copilului , acesta va ramane neschimbat . Ulterior, daca va veti casatori cu alta persoana, care va fi de acord ca minorul sa poarte numele lui de familie si al dvs.se poate solicita instantei schimbarea numelui minorului bineinteles cu acordul tatalui natural.
Va multumesc pentru raspuns. Am inteles situatia cu divortul. Dar ulterior, cu acordul tatalui, pe cale administrativa, nu pot schimba numele de familie al copilului ?
Drepturile tatălui
Niky112
Nu pot să scot copilul de pe numele tatălui, atâta timp cât lui nu îi mai pasă de el, nici nu îl vizitează,nici nu îi dă pensie alimentată, efectiv ... (vezi toată discuția)