avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati f.p.

In conformitate cu art. 68. - alin.(1) din Legea 188/1999 privind statutul functionarului public "in urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, în condiţiile legii.
Art (2)prevede ca "promovarea în condiţiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării examenului."
Anul trecut am absolvit Facultatea de Drept si Administratie publica-specializarea drept -din cadrul Universitatii Spiru Haret cu diploma de licenta. Cand m-am adresat conducerii si biroului de resurse umane in vederea transfomarii postului i conf. articolelor mai sus mentionate, mi s-a spus ca , deoarece obiectul de activitate al serviciului nostru este asistenta sociala, nu pot promova deoarece in conf. cu art. 34, alin. 1 din Legea 466/2004 ar fi trebuit sa urmez cursurile unei facultati de asistenta sociala pentru a putea promova. Si eu acum ma intreb cum 10 colegi din cadrul serviciului au putut promova din anul 2004,de cand a aparut Legea privind statutul asistentului social, si pana anul trecut, desi nu au absolvit o facultate de asistenta sociala, si eu nu pot ?Unde ma pot adresa pentru a fi lamurit cu privire la aceasta problema?Oare de ce colegii mei au fost avansati cu incalcarea art. 34 , alin. 1 din Legea 466/2004?Oare sa nu se fi stiut pana acum de acest articol?Daca nu s-a stiut ,ce ar trebui facut pentru a se intre in legalitate cu avansarile facute in perioada 2004-2008 cu incalcarea art. 34 din Legea 466/2004?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:34, 20 Iunie 2009
Ar fi fost ideal sa ne spuneti care este functia publica in care sunteti numit. In absenta oricaror date, presupun ca sunteti numit intr-o functie publica clasa a II-a.

Haideti sa discutam putin pe dispozitiile art. 34 din Legea nr. 466/2004:

(1) Persoanele fara studii de specialitate care indeplinesc atributii ale asistentului social la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi au dreptul sa desfasoare activitatile prevazute la art. 3, daca fac dovada ca sunt inscrise si frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant superior cu specializarea in asistenta sociala, institutie acreditata conform legii, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Coroborand alineatul 1 al art. 34 din Legea nr. 466/2004 cu ceea ce scrieti in topic, rezulta ca, din noiembrie 2007 pana in prezent, dvs. si colegii dvs. va desfasurati activitatea cu incalcarea legii, si asta se intampla intr-o institutie publica (nu ca pe mine m-ar mira!).

Si acum haideti sa vedem cine raspunde pentru haos, cu exceptia dvs., care nu va puteti prevala de necunoasterea legii:

(3) Dovada inscrierii si frecventarii cursurilor sau, dupa caz, a studiilor postuniversitare, precum si a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) si (2) se face prin acte justificative care se depun la sediul Colegiului sau la sediile descentralizate din teritoriu ale acestuia si la organizatia sau institutia unde isi desfasoara activitatea persoana respectiva. Depunerea actelor justificative se poate face personal sau acestea pot fi trimise prin posta.

Din economia textului citat mai sus ar putea rezulta ca raspundeti numai dvs. si colegii dvs. dar, intrucat intr-o institutie publica gestionarea resurselor umane se face de catre conducatorul institutiei impreuna cu serviciul Resurse Umane, raspunderea pentru salariile platite aiurea le revine, in primul rand, lor. Camera teritoriala de Conturi s-ar bucura sa prinda un asemenea control. "Vorba" melodiei pe care o aud eu acum la televizor, toata lumea ar "cry, cry, cry".

Si acum sa revin la situatia dvs. Din topic rezulta ca lucrati in cadrul institutiei inca de la aparitia Legii nr. 466/2004 si ca ati absolvit Facultatea de Drept cu diploma de licenta. In acest caz, sunt aplicabile dispozitiile alineatului 2 al art. 34 din acest act normativ:

(2) Persoanele care au absolvit o forma de invatamant superior, acreditata conform legii, cu alta specializare decat asistenta sociala, cu o vechime de minimum 3 ani in domeniul asistentei sociale, avand atributii de asistent social, au dreptul sa desfasoare activitatile prevazute la art. 3, daca fac dovada ca urmeaza studii postuniversitare in domeniul asistentei sociale, studii organizate de institutiile de invatamant superior acreditate conform legii, in termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Nu au trecut inca 5 ani de la intrarea in vigoare a Legii nr. 466/2004. Prin urmare, refuzul conducerii de a transforma postul si de a face aplicarea prevederilor Legii nr. 188/1999 este neintemeiat.
Chiar daca interpretam Legea nr. 466/2004 ca pe o prevedere care contine dispozitii speciale, dispozitii ce deroga de la cele generale si trebuie aplicate cu intaietate, dvs. aveti atributii in domeniul asistentei sociale, prin urmare aveti vechime in specialitatea in care va desfasurati activitatea.

Avand in vedere acest context, va sugerez sa formulati cerere scrisa in atentia conducerii si, daca cei de la Resurse Umane nu organizeaza concurs, sa sesizati ANFP-ul, intrucat, pana in noiembrie 2009, sunt incalcate numai dispozitii legale referitoare la functia publica.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Convingerea mea este ca se incalca dispozitiile legii nr.188/1999, astfel va sfatuiesc sa faceti o solicitare scrisa conducerii institutiei publice, iar dupa primirea raspunsului motivat al aecesteia, sesizati atat ANFP cat si instanta de judecata.
Revin la problema pecare v-am relatat-o mai sus. Mai nou mi s-a spus ca pentru a promova trebuie sa ma inscriu la o postuniversitara in asistenta sociala si sa fac dovada printr-o adeverinta ca m-am inscris si ca frecventez cursurile acesteia. Iar referitor la colegii mai care au fost promovati cu incalcarea art.34 din Legea 466/2004 mi s-a spus ca vor fi retrogradati la functia pe care o aveau inainte de promovare (adica vor fi facuti referenti), iar drepturile salariale pe care le-au incasat in plus, de la data promovarii si pana in prezent, li se vor retine esalonat, iar in momentul in care se vor inscrie la o scoala postuniversitara in asistenta sociala vorfi promovati iar. Oare asta ar fi solutia legala pentru rezolvarea problemei pe care v-am relatat-o?:sorry::sorry::sorry:#-o#-o#-o
In primul rand, ma refer numai la situatia dvs. intrucat numai pe aceasta o cunosc concret.

Alin. (2) al art. 34 din Legea nr. 466/2004 este foarte clar: dovada ca urmati cursuri post-universitare in domeniu trebuie s-o faceti in termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a legii, deci puteti prezenta adeverinta si in luna noiembrie 2009.

Pana in noiembrie 2009, dvs. trebuie sa fiti promovat in clasa; in caz contrar, conducerea incalca prevederile Legii nr. 188/1999 si ale H.G. nr. 611/2008. Daca cei 10 colegi promovati pana acum se afla in aceeasi situatie cu a dvs., pana in noiembrie 2009 nu are nimeni dreptul sa-i retrogadeze si sa le retina din drepturile salariale.

Ce pretentios suna: suntem institutia publica X! Ce mai conteaza ca habar nu avem de nimic si incalcam legislatia zilnic? Care legislatie? Noi, sefii din institutiile publice, stim in ce partid suntem sau ce rude ocupa anumite posturi in ministere! :angry:

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati functionarii publici Medeea  Iliescu Medeea Iliescu In data de 08.06.2009 v-am solicitat sprijinul pentru solutionarea situatiei in care ma aflu . In conformitate cu art. 68. - alin.(1) din Legea 188/1999 ... (vezi toată discuția)
Promovarea functionarilor publici de la studii medii la studii superioare seli-rahe seli-rahe in anul 2009 am absolvit facultatea de administratie publica de scurta durata. mentionez ca sunt salariata de 13 ani in cadrul unei primarii comunale cu ... (vezi toată discuția)
Recunoaștea specializarii de asistent social/persoana cu atributii in asistenta sociala surlea daniel surlea daniel Buna ziua, Ma numesc S Daniel din Craiova,sunt absolvent de studii superioare dar si al unui curs postuniversitar de asistenta sociala absolvit in 2010 si ... (vezi toată discuția)