Ma gandesc sa dau si eu anul acesta examenul de admitere pentru a deveni avocat stagiar, insa am neclaritati in ceea ce priveste taxele ce trebuiesc platite initial si pe perioada desfasurarii activitatii. Oricum din ce am citit am retinut urmatoarele taxe:
1. taxa inscriere la exemenul de admitere
2. taxa de primire in barou(enorma: din cate am inteles maxim 30 mil)
3. taxa pentru barou pe perioada includerii in barou(anuala parca dar nu sunt sigur de existenta ei)
4. taxa pentru examenul de definitivat
5. eventual alti bani pentr unii "maestrii' care mai ceri si ei bani cand din ce am auzit ar trebui ei sa finanteze stagiarul.
Din punctul meu de vedere cheltuielile acestea sunt foarte mari de unde deduc ca:
1. din avocatura se castiga foarte bine si aceste cheltuieli sunt amortizate in scurt timp
2. ori ca majoritatea celor care practica avocatura o fac mai mult din pasiune :))
3. multe din cheltuieli nu exista sau nu sunt asa de mari
99,99% dintre avocatii de pe acest forum vor fi de aceeasi parere cu mine: taxele pe care le platim, impozitele sunt fooooarte mari...cateodata avantajele incep pt. avocatii care castiga de la 3-4.000euro in sus.
un candidat la admitere in barou, trebuie sa se gandeasca foarte serios la ceea ce face, daca nu are absolut nici o alta sustinere materiala din alta parte, e cazul sa abandoneze ideea....asta daca nu vrea sa ingroase randurile oficiantilor care se tot roaga de MJ sa le plateasca onorariile din 4 in 4 luni.:(
Eu nu sunt deloc de acord cu colega de mai sus. Cand am terminat facultatea chiar nu aveam niciun sprijin material de la nimeni, dar aveam deja niste practica in spate si vreo doua oferte dintre care sa aleg eu. De platit n-am platit decat taxa de inscriere la examen, vreo in 800 de RON. Cea de inscriere in tabloul avocatilor, care in Bucuresti inca este tot 2400 de lei, a fost platita (asa cum e si normal) de forma de exercitare cu care am inceput sa colaborez.
Prin urmare, din ce am vazut eu exista un numar considerabil de avocati care intra ina avocatura fara grija banilor. Nici nu trebuie sa plateasca sume mari si mai si castiga onorabil, si nu din oficii. Cred ca o mare parte din ei se suprapun peste categoria pasionatilor.
"Cea de inscriere in tabloul avocatilor, care in Bucuresti inca este tot 2400 de lei, a fost platita (asa cum e si normal) de forma de exercitare cu care am inceput sa colaborez."