Permisul de conducere nu este anulat.
(art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare." )
Hotararea de amanare a aplicarii pedepsei nu este o hotarare de condamnare.
Art. 83 Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau
închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Art. 84 Termenul de supraveghere
(1) Termenul de supraveghere este de 2 ani si se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei.
Art. 85
(2) Instanţa poate impune persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării
pedepsei să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
.....
g) să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă;
.....
j) să nu ocupe sau să nu exercite funcţia, profesia, meseria ori activitatea de care
s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
(4) Când stabileşte obligaţia prevăzută la alin. (2) lit. e) -g), instanţa individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................
"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."
Permisul de conducere va fi anulat in cazul condamnarii prin amenda penala, sau in cazul condamnarii pedepsei cu inchisoarea executata in regim privativ de libertate.
De asemenea, anularea se impune in cazul suspendarii sub supraveghere.
Succes.