avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reevaluare cladiri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reevaluare cladiri

Am facut o reevaluare a unor cladiri negative si soldul contului 105 este debitor. Cum se poate lichida acest cont ? Este cor#-oect?
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 15:39, 19 Ianuarie 2015
OMFP 1802:
Secţiunea 3.4
(3) La aplicarea pentru prima dată a prezentelor reglementări, soldul contului 1065 „Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare“ se transferă asupra contului 1175 „Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare“.
110. - Rezerva din reevaluare se reduce în măsura în care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei contabile bazate pe reevaluare.
111. - (1) Dacă rezultatul reevaluării este o creştere faţă de valoarea contabilă netă, atunci aceasta se tratează astfel:
– ca o creştere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului „Capital şi rezerve“, dacă nu a existat o descreştere anterioară recunoscută ca o cheltuială aferentă acelui activ; sau
– ca un venit care să compenseze cheltuiala cu descreşterea recunoscută anterior la acel activ.
(2) Dacă rezultatul reevaluării este o descreştere a valorii contabile nete, aceasta se tratează ca o cheltuială cu întreaga valoare a deprecierii, atunci când în rezerva din reevaluare nu este înregistrată o sumă referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scădere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului „Capital şi rezerve“, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve şi valoarea descreşterii, iar eventuala diferenţă rămasă neacoperită se înregistrează ca o cheltuială.

(3) Sumele reprezentând diferenţe de natura veniturilor şi cheltuielilor rezultate din reevaluare trebuie prezentate separat în contul de profit şi pierdere (contul 755 „Venituri din reevaluarea imobilizărilor corporale“, respectiv contul 655 „Cheltuieli din reevaluarea imobilizărilor corporale“, după caz).


D.p.d.v fiscal cheltuiala este nedeductibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire tampau gabriela tampau gabriela La reevaluarea unei cladiri, valoarea acesteia a fost scazuta cu suma de 35000 lei. Care este formula contabila pe care o inregistrez ? ( mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal reevaluare cladiri geo_c geo_c Buna ziua, Va rog mult un ajutor: Societatea pe care am preluat-o de curand are in patrimoniu 2 cladiri achizitionate in anul 1998.Ambele cladiri sunt ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire-in att d-nei tulpan cornelia moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)