avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... spor vechime dupa pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

spor vechime dupa pensionare

buna ziua,
intrebarea mea suna cam asa:
o persoana care dupa pensionare se angajeaza, de ce spor de vechime beneficiaza??
de acelasi spor ca la data pensionarii (de ex. 15%, 25%) sau se iau sporurile de la O (zero) ca si cum ar fi nou angajat???
in ce temei legal???
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:12, 11 Iunie 2009
Sporul este de 25%, iar temeiul legal este Codul Muncii
Temeiul legal ar fi Contractul colectiv de munca la nivel national:
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:

d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;

Din acest text rezulta ca sporul de poate varia intre un minim si un maxim , dar nu si obligatia firmei de a acorda un spor de 25% pentru vechime peste 20 de ani, ci de maxim 25%

De regula sporurile de vechime sunt incluse in salariu la majoritatea societatilor, si nu se prea mai acorda separat de salariu.
grace_r a scris:

De regula sporurile de vechime sunt incluse in salariu la majoritatea societatilor, si nu se prea mai acorda separat de salariu.

la noi se acorda separat si ne contesta un fost angajat pensionar care cere 25 % spor vechime
Ar trebui sa specificati daca lucreaza in sectorul bugetar sau sectorul privat..... intrucat, sunt angajatori care acorda sporul de vechime in functie de vechimea in unitatea respectiva si nu per total.
In vechea legislatie de pensii, inainte de legea 19, se specifica pentru angajatii care aveau si statut de pensionar, ca sporul de vechime se reinitializeaza la reangjare dupa pensionare. Asta pentru ca atunci acel spor conta pentru pensie.

Acum nu mai exista o astfel de prevedere, dar puteti doar sustine ca legea nu obliga la cordarea unui maxim de procent la vechime, decat daca aveti prevazut asa in CCM la nivel de unitate.

Cu toate ca eu consider ca legea nu obliga sa dau un spor de vechime de 25 % la o vechime de peste 20 de ani, am aflat aici pe forum ca au fost cazuri in instante cand angajatul a vut castig de cauza la o astfel de solicitare, deci ce sa va zic, un avocat bun si multa bafta!

Alte discuții în legătură

Adeverinta cu salariul brut melaniavasilescu melaniavasilescu Buna ziua,Intentioneaz sa ma prezint la Casa de pensii din Prahova pentru a depune dosarul de pensionare la limita de varsta, avand si grupele de munca. Nu am ... (vezi toată discuția)
Pensii sika sika Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de unde se ia valoarea castigului brut folosita la calculul punctajului lunar, intrucat aceasta este diferita de valoarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)