avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... spor vechime dupa pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

spor vechime dupa pensionare

buna ziua,
intrebarea mea suna cam asa:
o persoana care dupa pensionare se angajeaza, de ce spor de vechime beneficiaza??
de acelasi spor ca la data pensionarii (de ex. 15%, 25%) sau se iau sporurile de la O (zero) ca si cum ar fi nou angajat???
in ce temei legal???
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:12, 11 Iunie 2009
Dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, toti angajatorii depun lunar declaratii nominale la casele de pensii. Este complet irelevant daca, dupa aceasta data, fostul angajat pensionar vrea 25% spor de vechime, atestat, probabil, printr-o adeverinta.

Dupa 01.04.2001, suma contributiva avuta in vedere la calculul pensiei este cea din adeverinta tip CAS, adeverinta care cuprinde ceea ce au declarat angajatorii lunar, nedefalcat pe tipuri de venituri.

Si, credeti-ma, nu castiga nimeni in instanta sporuri, separat de salariu! :)

Situatia sta altfel doar in cazul perioadei anterioare datei de 01.04.2001. Dar, doamna consilier, nu cumva este putin cam tarziu sa solicite spor vechime de 25%, nu cumva a intervenit prescriptia? Ca sa nu mai spun ca ar trebui sa calculati si sa platiti CAS aferent la BASS, altfel nu se ia nimic in calcul la pensie. Doar n-o sa mentionati in adeverinta ca ati achitat CAS fara s-o fi facut! Zic si eu! :innocent:

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta cu salariul brut melaniavasilescu melaniavasilescu Buna ziua,Intentioneaz sa ma prezint la Casa de pensii din Prahova pentru a depune dosarul de pensionare la limita de varsta, avand si grupele de munca. Nu am ... (vezi toată discuția)
Pensii sika sika Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de unde se ia valoarea castigului brut folosita la calculul punctajului lunar, intrucat aceasta este diferita de valoarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)