avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitatii

buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ei de mai bine de 16 ani.(deci nu sunt divortati).din cauza aceasta copilul va lua numele sotului mamei si nu al meu (tatal biologic) .paternitatea mea este incontestabila iar sotul mamei ar putea da o declaratie precum ca nu este tatal copilului.am inteles ca trebuie sa merg in instanta pentru asta.ma poate ajuta cineva cu pasii de urmat pentru inceperea procedurii cum se formuleaza o astfel de intentie etc. sau daca se mai poate face ceva pana sa depun actele pentru certificatul de nastere.(daca pot recunoaste eu copilul la primarie sau alta portita) subliniez ca nu am bani sa platesc un avocat pentru asta iar din ce am intrebat sumele de 2000-6000 pentru un asemenea proces mi se par ridicule.(scuze pentru frustrarea mea)va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:28, 21 Ianuarie 2015
Daca nu aveti probleme cu sotul doamnei si coopereaza, probabil va veti descurca si fara avocat. Poate aveti noroc si o sa va explice specialistii in drept mai multe despre forma in care trebuie deschis procesul. Cred ca e vorba despre proces de tagada a paternitatii, nu stiu insa daca scapati fara testul ADN care costa 2700 Ron.
Trebuie actionat in instanta pt o tagada de paternitate dupa ce veti inregistra nasterea si tatal va fi sotul mamei, nu il puteti recunoaste pana nu inlaturati paternitatea sotului.
Cautati pe net modele de cereri si adaptati-le situatiei dvs. Cererea va fi motivata in fapt si in drept. Va trebui sa va hotarati cine dintre dvs va inainta dvs- mama sau dvs, nu cred ca sotul e dispus sa faca asta. Poate ar fi de preferat sa actioneze mama, poate scapa de plata unui test de paternitate si dovedeste doar cu martori, va cheama si pe dvs ca martor, tatal trimite si el intampinare prin care sa zica ca sunt separati de nu stiu cati ani etc.. Daca actionati in numele dvs, trebuie sa dovediti ca dvs sunteti tatal si asta inseamna sa cereti sa faceti test si costa.
Dupa proces de tagada, va puteti recunoaste copilul la starea civila si tot atunci stabiliti si numele.
Daca mama va fi cea care va actiona, il va chema la judecata pe sot. Daca veti actiona dvs, il veti chema la judecata pe sot si pe copil.
Temeiul de drept, daca va actiona mama e art 414 (2), art 429.

Prezumtia de paternitate Art. 414
(1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Art. 429
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.
(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.



Tagada paternitatii de catre mama Art. 431
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
(2) Dispozitiile art. 429 alin. (3) si art. 430 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre pretinsul tata biologic Art. 432
(1) Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic. Daca acesta a decedat, actiunea poate fi formulata de mostenitorii sai in termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispozitiile art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate constantin29 constantin29 Buna ziua,am o dilema care nu imi da pace am avut si inca am o relatie cu sotia unui amic ,relatie care a inceput in urma cu mai bine de 10 ani si continua si ... (vezi toată discuția)