avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua - recuperare drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua - recuperare drepturi salariale

Am si eu o problema am fost angajat in perioada de 27.10.2014 pana in 11.01.2015 am plecat pentru ca nu mia dat niki cel putin salariu minim pe economie nu mai vb de diurna ce as putea face am lucrat sofer profesionist pe cunintate multumesc .
Cel mai recent răspuns: cristiovidiu , utilizator 09:55, 22 Ianuarie 2015
Ce scrie in contract?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Multumesc astept ras de la itm si am sal dau in judecata daca nu am alta solutie va multumesc inca odata
Nu am semnat nimik dar am fost la itm si cotractul de munca este facut din ziua decand am inceput munca de sofer este la 8 ore sofer dar nu stiu ce sa zic cei de la itm nu iti spun mai nimik munca se facea in belgia pe comunitate banuiesc ca trenuie sa specifice unde presteaza munca nu????
Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetare acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

In speta, locul de munca este mentionat in c.i.m. . Totusi, in dosarul dvs de personal trebuie sa existe c.i.m.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........


Alte discuții în legătură

Nu am primit exemplar din contract si nici banii Radufane Radufane Buna ziua,am lucrat la o firma de paza 3 luni si nu am primit exeplar la contractul de munca si nici banii,am fost la ITM si mi sa dat o foie precum au fost in ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ! noname4jess noname4jess Am lucrat un timp de o luna de zile la un local pe incredere , nu mi s-a incheiat un contract, patroana invocandu-mi varii motive si promitandu-mi un contract ... (vezi toată discuția)
Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un ... (vezi toată discuția)