avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna dimineata
Va rog mult sa imi spuneti daca in cazul introducerii in instanta a unei actiuni referitoare la declansarea unui conflict de munca (o nemultumire a sindicatului ca nu s-a incheiat ccm) se suspenda semnarea actelor aditionale la CIM? este prevazut undeva in legislatia muncii ca se prezinta un mediator de la ITM si mediaza angajatorul si sindicatul in vederea incheierii unui CCM? Mi-ar fi de mare ajutor daca m-ati putea sfatui...
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 09:53, 22 Ianuarie 2015
Suspendarea poate fi decisa numai daca are legatura cu ccm.

Legea nr62/2011:
Art. 161. - Conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;
b) angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;
c) partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

art. 168. -
(1) Procedura de conciliere este obligatorie

(2) In termen de 3 zile lucratoare de la inregistrarea sesizarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in cazul conflictelor colective de munca la nivel de grup de unitati sau la nivel sectorial, respectiv inspectoratul teritorial de munca, in cazul conflictelor colective de munca la nivel de unitate, desemneaza delegatul sau pentru participarea la concilierea conflictului colectiv de munca si comunica datele persoanei desemnate atat organizatiei sindicale ori reprezentantilor angajatilor, cat si angajatorului sau organizatiei patronale

(3) Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, respectiv inspectoratul teritorial de munca, dupa caz, convoaca partile la procedura de conciliere intr-un termen ce nu poate depasi 7 zile lucratoare de la data desemnarii delegatului.
Daca prin actele aditionale incheiate la CIM se modifica grila de salarizare, repectiv se introduce o grila unica de salarizare...eu zic ca are legatura cu CCM. Asa este?
Are si nu are, daca ne raportam si la principiul libertatii de vointa contractuale.
Am inteles. Multumesc pentru clarificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare cim sexu sexu dacă expiră CIM ,până se semnează un nou CIM cum vor fi plătiți salariații ? (vezi toată discuția)
Conflict de munca alx69 alx69 Buna ziua, in conditiile in care intr o unitate nu exista sindicat reprezentativ si nu mai este semnat un CCM, ci doar un Acord semnat cu o parte din ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni disciplinare AlexandraaRadu AlexandraaRadu Art. 24 din Regulamentul intern adoptat în SC “Alfa” S.A. prevede: “În cazul în care un salariat este surprins în flagrant la săvârşirea unei ... (vezi toată discuția)