avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal - dupa nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal - dupa nastere

Buna ziua.
Am o prietena insarcinata in 8 luni, care nu poate intra in CIC (s-a angajat cand avea deja 10 saptamani de sarcina).
Am auzit ca exista un concediu (de risc maternal mi s-a spus) medical care se poate lua dupa pre-postnatal.
Mi s-a spus ca se ia cu recomandare de la pediatra pentru alaptare, ca se plateste cu 75% din brut si ca are maxim 120 de zile.
Exista un astfel de concediu medical pe care il poate lua dupa epuizarea zilelor din pre-postnatal?
Imi puteti da mai multe detalii, va rog, despre acesta?
Cum il poate obtine ?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:42, 10 Iunie 2009
1. Concediul de risc maternal este reglementat de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
2. Acest concediu de risc maternal se acorda femeilor gravide inainte de acordarea concediului de maternitate (pre si postnatal).
3. Pentru ce ziceti dvs. se acorda concediul de maternitate.
4. Daca imi dati o adresa de e-mail va pot trimite OUG 96/2003.
Sa va trimit mesaj privat cu adresa sau o scriu aici?

Exista un concediu pe care il poate lua pentru a putea sa stea mai mult cu copilul acasa si sa nu isi piarda actualul job?
Ea inca lucreaza, se simte foarte bine.
[ link extern ]

este un link unde gasiti ordonanta la care facea referire dl Valeriu .
raspunsul la intrebarea dvs este DA, in aczul in care nu solicita Concediu de ingrijire dupa postnatal, poate beneficxia 120de ziel de concediu de risca maternal.
Reglementarea este in:

Cf OUG 96 din 3003:
Art. 9. - În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.


Exista si concediu acordat pentru ingrijirea copilului bolnav mai mic de 3 ani. de care va putea beneficia pana va face copilul 3 ani, daca acesta va avea problemutze de sanatate (sa-i dorim sa nu aiba):
Este reglemenatt de OUG 158/2005:
Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. - (1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.@
__________
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
1. Adresa de e-mail o trimiteti pe mesaj privat.
2. In OUG 96/2003 veti gasi tot ce va intereseaza pentru concediile inainte de nastere.
3. Pentru alte concedii (dupa ce se termina concediul de maternitate de 126 de zile) discutam mai tarziu.
4. Dupa nastere intrati pe forum si discutam atunci.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediile pentru sarcina cu risc Bea123 Bea123 Buna ziua, Sunt insarcinata in 18 saptamani si am sarcina cu risc obstretical crescut, avand recomandare sa stau toata sarcina la pat in concedii ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal-perioda tyas tyas Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 25, medicul de specialitate mi-a recomandat repaus la pat pana la nastere, avand in vedere ca am obtinut sarcina dupa ... (vezi toată discuția)