avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate constituire asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate constituire asociatie de proprietari

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca in lege se prevede obligativitatea constituirii aociatiilor de proprietari sau putem ramane in continuare asociatie de locatari. Am fost contactati de la primarie pentru anveloparea blocului si ni s-a spus ca din acest motiv( nu suntem asociatie de proprietari), blocul nu poate fi inclus pe lista de prioritati pentru anvelopare.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: terentetalharu , utilizator 09:36, 23 Ianuarie 2015
Legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari in art. 2 reglementeaza faptul ca proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Probabil in virtutea acestei obligatii a proprietarilor de a lua masuri cu privire la proprietatea comuna, primaria v-a informat ca trebuie sa va constituiti in asociatie de proprietari.
Legea nr 230/2007 prevede la
Art. 1
(la data 21-Jan-2008 Art. 1 din capitolul I reglementat de Art. 1 din capitolul I din Norme Metodologice din 2007 )
Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la
înfiintarea, organizarea şi funcyionarea asociatiilor de proprietari, precum şi modul de
administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinte
aflate în proprietatea a cel putin 3
persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor
care au în structura lor şi spatii cu altă destinayie decât aceea de locuintă.

Art. 5
(1) Asociatia de proprietari se înfiintează prin acordul scris a cel putin jumătate plus
unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spatiilor cu altă destinatie decât aceea
de locuintă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal,
anexă la acordul de asociere.

Dispozitia in vigoare prevede infiintarea asociatiei de proprietari conditionat de interesul proprietarilor pentru buna reprezentare si aparare a intereselor,pentru buna functionare,intretinerea si reparatia partii comune de constructii si instalatii din imobilul de locuit in comun
,,In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari'' acest ,,se pot'' nu impune obligativitatea. Cu asta nu am reusit ca conving administratorul la intrebarea ,,este obligatoriu sa ne constituim in asociatia de proprietari?'' in general, ca si organizare sau putem ramane asa.
va rog concret da sau nu
multumesc!
Este adevarat ca "se pot" nu impune obligativitatea constituirii in asociatie de proprietari, de aceea nici nu puteti solicita, impune sau obliga primaria sa va anvelopeze blocul.
Primaria anvelopeaza blocurile care au personalitate juridica, decizia va apartine.
acum este clar, deci nu vrea EL nu ne constituim.
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Nu vrem sa facem parte din asociatia de proprietari BratuAurel BratuAurel anul acesta cei de la primaria orasului unde locuiesc vor in baza legi 230/2007 vor sa constitue o asociatie de proprietari la nivel de oras cu un presedinte ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de locatari stefana88 stefana88 Buna ziua! Ce acte sunt necesare pentru a infiinta o asociatie de locatari si care sunt pasii care trebuie urmati? Multumesc! (vezi toată discuția)
Obligativitatea asociatiei de proprietari okk okk Suntem un bloc mic de 14 ap. acum suntem Asociatie de Locatari,nimeni nu este de acord cu noua obligatie de constituire in Asoc.de proprietari. Este o ... (vezi toată discuția)