Buna ziua.. Este prima oara cand recurg la aceasta metoda pentru informatii si sper sa pot fi ajutat cu niste raspunsuri. Pe 29 decembrie seara, am iesit in oras cu cativa prieteni intr-un fel de club/pub. Dupa o perioada eu cu prietena mea si cu un amic, am dat o tura pana in partea cealalta a localului. Ajunsi acolo am vrut sa ne intoarcem la masa noastra, moment in care un tip a trecut pe langa noi si din cauza inghesuielii probabil nu avea loc sa treaca, asa ca m-a inpins destul de puternic. In momentul urmator m-am intors si i-am dat un bobarnac peste ceafa ( poate pare amuzant, dar si mie mi s-a parut la momentul respectiv ), dupa care mi-am continuat drumul prin multime aprox. vreo 30-40 de metrii catre masa noastra. Ajuns acolo, in momentul cand m-am oprit am fost tras de cap iar cand m-am intors, acelasi individ din partea cealalta de local se afla langa mine si intre prietenii mei cautand scandal. Acesta a dat sa vina brusc catre mine ca si cum ar vrea sa ma loveasca; iar eu m-am speriat din instinct i-am dat un pumn in gura, el fiind beat a cazut iar eu in secunda urmatoare m-am asezat la masa. Dupa cateva secunde s-a ridicat si a inceput sa vina iar catre mine avand o privire nebuna.. Eu din nou m-am ridicat de la masa, iar cand a ajuns in fata mea, a dat iar sa ma loveasca si l-am lovit din nou, dupa care m-am pus iar jos la masa... mai departe au intervenit bodyguarzii si eu cu prietenii mei am plecat deoarece am vrut sa ne simtim bine, nu sa continuam scandalul.. Azi aflu ca acest individ m-a chemat in instanta si ca a depus plangere.. Am aflat ulterior ca are in jur de 26-30 de ani si este doctor. Banuiesc ca are si un certificat medico-legal dar nu stiu cate zile de ingrijire si-ar fi putut insusi ( el s-au vreun coleg/prieten tot doctor ) dupa asa un conflict. Oare ma pot incadra la legitima aparare? E prima oara cand patesc asa ceva si nu stiu la ce sa ma astept asa ca orice informatie e bine venita si va multumesc!
Pentru a fi invocata legitima aparare trebuie ca apararea sa fie proportionala cu atacul.
Din ce spuneti dvs. ati depasit putin limitele legitimei aparari.
Poate fi retinuta circumstanta atenuanta a provocarii.
In tot cazul, impacarea inlatura raspunderea penala in cazul infractiunii de loviri.
Luati legatura cu partea vatamata si incercati sa va impacati.
Va multumesc pentru raspuns! dar nu inteleg, in ce sens am depasit limita legitimei aparari? din moment ce eu nu am continuat sa il lovesc in timp ce el era cazut pe jos, ci din contra, m-am asezat la masa cu intentia ca totul sa se sfarseasca. Iar a 2-a oara s-a intamplat in momentul in care el s-a ridicat si a inceput se indrepte spre mine amenintator.. ca si cum cele 2 faze ar fi fost una si aceeasi doar ca s-au repetat..
Asa se cheama in drept, depasirea limitelor legitimei aparari. Adica partea vatamata da un pumn, inculpatul baga cutitul.
Partea vatamata a venit spre dvs., nu v-a lovit, doar v-a impins, dar dvs ati dat un pumn.
Daca nu se va retine legitima aparare, putem discuta de exces neimputabil conform NCP. Pentru stabilirea situatiei de fapt martorii au un rol determinant, adica ar fi util sa aveti martorii care sa confirme varianta dvs.
ART. 23 CP
Dispoziţii generale
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă a fost comisă în condiţiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.
(2) Efectul cauzelor de neimputabilitate nu se extinde asupra participanţilor, cu excepţia cazului fortuit.
ART. 26 CP
Excesul neimputabil
(1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
...............................
Multumesc pentru informatii. Da, intr-adevar a fost o reactie de teama. Nu sunt nici eu un tip mic la 1,83, dar tipul respectiv era cu cel putin un cap mai mare ca mine si mult mai solid. La urma urmei se finaliza ori asa, ori eram eu cel care primeam un pumn si poate chiar si cateva picioare. Desigur am si martori care pot confirma ce s-a intamplat, plus ca as incerca sa fac rost de filmarile din acea seara unde se poate dovedi ca m-a urmarit dintr-o parte pana in cealalta (sper sa nu fie prea tarziu). Fiind medic ortoped, la 26-27 de ani, mi-e frica de certificatul medico-legal pe care l-ar fi putut modifica dupa bunul plac cu usurinta.. Se poate ajunge la dosar penal de la asa ceva? De asta mi-e cel mai frica..