avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Noul Cod Penal - Comentarii
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Noul Cod Penal - Comentarii

Chestiune legitimei aparari

In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: "Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare." si in al.3 "Este de asemenea în legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu împrejurarile în care s-a produs atacul" deci este mai mult decat clar ca iti poti apara chiar cu "arma" in mana din cauza temerii un spatiu privat bine definit pe cand in noul cod art.19 al.2 "Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului." si al.3 "Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace." pe langa faptul ca sunt lapidare nu sunt clare, deci ne putem apara numai "proportional cu gravitatea: pumn=pumn, cutit=cutit, arma=arma" si daca depasesti cumva, adica banditul cu bata si tu cu pistolul esti infractor iar dupa cum se desprinde din text poti fi atacat ziua, iar noaptea poate fi atacata curtea, dependinta etc, dar nu locuinta. Nu vi se pare ca se cam da liber la talharii ? Fiti pe faza !!!
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
Laurentiu Ion, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laurentiu Ion , utilizator 09:32, 25 Mai 2009
Cititi cu atentie daca aveti posibilitatea si Codul Penal in vigoare, anume cel din 1969. In cazul legitimei aparari sunt aceleasi prevederi atat in Codul vechi, cat si in proiectul noului Cod Penal.
Multumesc pentru precizare, dar va rog, in cazul in care citatele mele au fost din alt cod penal sau proiect de cod penal, sa imi transmiteti un link sau chiar codul/proiectul pentru a studia cu atentie articolele in problema.
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, Vorbeam cu un cunoscut diverse lucruri si dintr-o vorba in alta mi-a spus ca in caz de legitima aparare ai nevoie de doi martori care sa-ti ... (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)