avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare in noul cod penal

care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde pot gasi lamuriri
Cel mai recent răspuns: marciuc , utilizator 15:50, 6 Ianuarie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legitima aparare in Noul cod Penal:

Art. 19. – (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia,drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

In Codul Penal in vigoare:

ART. 44
Legitima apărare
Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va recomand sa parcurgeti discutiile avute pe forum pe aceasta tema....din cele 10 pagini de topicuri cu siguranta veti gasi informatiile de care aveti nevoie.

www.avocatnet.ro/content/for...
vad ca sunt spete,eu n am nevoie de spete ci care este diferenta ,o explicatie in legatura cu schimbarile si modificarile,doar sunteti avocati de seama ,banuiesc ca mi se poate raspunde la intrebare,mersi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, Vorbeam cu un cunoscut diverse lucruri si dintr-o vorba in alta mi-a spus ca in caz de legitima aparare ai nevoie de doi martori care sa-ti ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)
Executare cu suspendare -GYO- -GYO- Salutare, Vreau sa stiu si eu exact care este treaba cu executare cu suspendare, ce se intampla sa zicem daca intru intr-o altercatie (bataie) si il bat pe ... (vezi toată discuția)