Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost prejudiciata.
Un actionar minoritar a facut plangere penala impotriva administratorului si s-a inceput urmarirea penala impotriva administratorului.
Pe urma societatea X a cerut tribunalului sa fie supusa procedurii simplificate de insolvanta, aratand ca nu isi poate onora obligatiile scadente si ca se afla in stare de insolvanta.
Lichidatorul, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului X deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative, iar instanta admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.
Pe urma organele de procuratura i-au trimis in judecata atat pe administratorul societatii X cat si pe administratorul actionarului majoritar, parte vatamata fiind societatea X.
Dar societatea X nu mai exista, ea a fost radiata din registrul comertului.
Exista vreo modalitate prin care actionarii minoritari isi pot recupera prejudiciului suferit in urma infractiunilor comise si in urma lichidarii societatii la care erau actionari?
Conform legii societatilor comerciale, administratorii societatii raspund doar fata de societate si nu fata de actionarii. Ce se poate face in acest caz?
Aln.2 al art.21 CPP ,, Dacă una dintre părţi este o persoană juridică, în caz de reorganizare a acesteia se introduc în cauză ( ca si parte civila) succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinţare sau de dizolvare se introduc în cauză lichidatorii.“
1)In cazul unei societati comerciale falimentate si radiate din Registrul comertului se poate introduce in cauza, ca si parte civila lichidatorul?
2)In caz ca raspunsul este Nu, sau in caz ca lichidatorul refuza introducerea ca parte civila, care este procedura de urmat?