avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti in legatura cu o persoana cu handicap,pentru care are certificat de la 17 ani si a continut studiile liceale pana la terminare,daca poate beneficia de pensie de urmas de pe urma mamei, singura care a intretinut-o pe parcursul vietii,mama avand pensie de stat.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:03, 23 Ianuarie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.


2. De la Casa de Pensii sa ia lista cu actele necesare pentru pensia de urmas pe care le depune apoi tot la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Drepturi banesti persoana handicap grav si pensie de urmas tatiana1 tatiana1 Buna ziua, cunosc o familie care se afla in urmatoarea situatie: -tatal a decedat luna trecuta -mama este pensionata de boala -fetita lor este o persoana ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas auricailie1972 auricailie1972 as dori sa stiu si eu daca dupa decesul sotiei mele fata mea de 9 ani ar avea dreptul de pensie de urmas.sotia mea ar fi lucrat vreo cinci ani cu carte de ... (vezi toată discuția)