avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat de deces pierdut, refuz ajutor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat de deces pierdut, refuz ajutor de inmormantare pe baza noului certificat

daca s-a pierdut certificatul de deces ,iar apoi s-a eliberat altul ,cel pierdut trebuie declarat nul in MONITORUL OFICIAL?...pt ca cei de la firma unde a lucrat decedatul ,refuza sa dea banii pt ajutorul de deces, motivind ca pe certificatul de deces pierdut era o alta serie sau cam asa ceva...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 25 Ianuarie 2015
Conform ultimilor modificari legislative,nu se publică in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, nefiind prevazute de lege:

· pierderea buletinului/cărţii de identitate a persoanei
· pierderea permiselor de muncă
· pierderea actelor de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, de deces)
· pierderea contractelor de vânzare-cumpărare/închiriere apartament
· pierderea documentelor cadastrale
· pierderea carnetelor de sănătate
· pierderea carnetelor de student
· pierderea legitimaţiilor de serviciu sau a legitimaţiilor militare
· pierderea carnetului de rentier
· pierderea atestatelor profesionale eliberate de ARR
· pierderea certificatelor de înmatriculare societăţi comerciale sau a certificatelor constatatoare, eliberate de ORC
· pierderea ştampilelor societăţilor comerciale
· pierderea documentelor de asigurare (poliţe, contracte, cereri, vignete)
· pierderea avizelor de funcţionare
· pierderea cărţii de intervenţie şi a avizului de atribuire a numărului de ordine pentru casa de marcat fiscală
· orice anunţ pentru care legea nu a prevăzut publicarea în Monitorul Oficial
solicitati eliberare duplicat de pe certificatul de deces. nu se declara pierdut in MO
milan72 a scris:

cei de la firma unde a lucrat decedatul , refuza sa dea banii pt ajutorul de deces, motivind ca pe certificatul de deces pierdut era o alta serie sau cam asa ceva...

Cand se solicita un nou act de stare civila (in acest caz certificat de deces) se elibereaza alt act, nu se dau duplicate - seria si numarul noului certificat sunt diferite de ale primului act eliberat.

Daca e vorba de 2 persoane care se prezinta pentru ajutor de deces cu doua certificate diferite este normal sa apara suspiciuni dar daca persoana care a depus cererea este aceeasi cu aceea care vine sa ridice banii nu ar trebui sa conteze ca intre timp originalul a fost pierdut.
Dati detalii, nu stim despre ce e vorba si nu va putem sfatui daca e cazul sa ii reclamati si unde puteti face asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
Ares-3, moderator
dupa deces contabila a cerut certificatul de deces pt a inchide contractul de munca,asa a spus ea!! apoi sotia decedatului s-a prezentat ,dupa citeva saptamini, pt a primi ajutorul de deces dar cu un alt certificat de deces si a depus o cerere pt a primi ajutorul de deces...contabila a refuzat sa acorde acest drept mentionind ca doar atunci poate acorda ajutorul de deces doar cind sotia decedatului va veni cu o hirtie de la Monitorul Oficial in care sa declare pierdut primul certificat!!!MENTIONEZ CA SOTIA DECEDATULUI ESTE SINGURA PERSOANA CARE A DEPUS CERERE PT ACORDAREA AJUTORULUI DE DECES!! doamna contabila a spus ca sint serii diferite intre cele doua certificate si nu poate da banii!!!
Pretentia contabilei este absurda si fara temei legal. Asa cum vi s-a spus deja pierderea actelor de stare civila nu se mai publica de mult in MO.
Daca vrea neaparat sa aiba o justificare anexata la dispozitia de plata sau ce o fi facand ea acolo cand avizeaza plata ajutorului ar fi, in opinia mea, suficienta o declaratie pe propria raspundere scrisa de sotia decedatului prin care sa spuna ca datorita pierderii primului certificat a solicitat altul de la Starea civila. Contabila aia o fi avand superiori mai destupati la cap, sa mearga la careva dintre ei.
Aici gasiti informatii despre actele care, nefiind prevazut de lege, nu se mai publica in Monitorul Oficial:
[ link extern ]
Sa listeze si sa ia hartia cu dumneaei.

Subiectul dvs. va fi mutat in sectiunea Dreptul muncii, acolo poate veti primi alte sfaturi despre ce se poate face impotriva acestei birocratii excesive.

Alte discuții în legătură

Ajutor deces itram itram Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca firma la care a lucrat fratele meu care a decedat, este obligata sa plateasca ajutor de deces, deoarece reprezentantul ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces NICOLAESANDU NICOLAESANDU socrul meu de decedat de curand nefiind pensionar sau salariat la data decesului. Sotia acestuia este salariata. Am citit in legea pensiilor ca se acorda un ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces unnicusor unnicusor pentru o persoana care nu era pensionara se acorda ajutorul de deces..de la casa de pensii.?..decedatul avea o vechime de cel putin 15 ani de munca. in ultimii ... (vezi toată discuția)