avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

pentru o persoana care nu era pensionara se acorda ajutorul de deces..de la casa de pensii.?..decedatul avea o vechime de cel putin 15 ani de munca. in ultimii 20 ani nu a mai lucrat decedand la varsta de 57 ani. pot primii ajutor de deces de la casa de pensii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 13 Decembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
...

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
...

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...


2. Ajutorul de deces se acorda de catre:
- Angajator - daca solicitantul (membru al familiei decedatului) este salariat;
- Casa de Pensii - daca solicitantul este pensionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O persoana care nu a beneficat de pensie, dar era coasigurat si a decedat, poate primi ajutor de deces ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces NICOLAESANDU NICOLAESANDU socrul meu de decedat de curand nefiind pensionar sau salariat la data decesului. Sotia acestuia este salariata. Am citit in legea pensiilor ca se acorda un ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces mihaicristi mihaicristi Tata a lucrat la negru o perioada de un an si a murit din cauza unui accident de munca. Mama este casnica, iar eu sunt angajat de 3 saptamani la o firma,iar ... (vezi toată discuția)