avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces

Buna ziua,
O persoana care nu a beneficat de pensie, dar era coasigurat si a decedat, poate primi ajutor de deces ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:02, 21 Mai 2015
Conditii de acordare

Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Sotia a suportat toate cheltuielile. Unde trebuie sa se prezinte pentru a solicita ajutorul de deces si cat este acesta ?
1. Deoarece persoana decedata nu era asigurata la pensie (salariat) si nici pensionar (era coasigurat la sanatate) nu poate beneficia de ajutor de deces .

2. Sotul supravietuitor sau copiii pot beneficia de ajutor de deces al unui membru al familiei.
Multumesc, dar unde trebuie sa se prezinte sotia , care a suportat toate cheltuielile, pentru a beneficia de acest ajutor ?
Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Se consideră membru de familie:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul câştigului salarial mediu brut.

Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V din legea pensiilor, respectiv al unui membru de familie al acestuia
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2) din legea pensiilor, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces NICOLAESANDU NICOLAESANDU socrul meu de decedat de curand nefiind pensionar sau salariat la data decesului. Sotia acestuia este salariata. Am citit in legea pensiilor ca se acorda un ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare roman123 roman123 sotia unui pensionar militar care a avut si contract de munca la un srl pote ridica ajutorul de inmormantare de la acest srl_? (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces mihaicristi mihaicristi Tata a lucrat la negru o perioada de un an si a murit din cauza unui accident de munca. Mama este casnica, iar eu sunt angajat de 3 saptamani la o firma,iar ... (vezi toată discuția)