avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGATIA DE A PLATI PERIOADA DE TRAINING
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGATIA DE A PLATI PERIOADA DE TRAINING

Buna
m-am hotarat de o perioada sa imi iau un al doilea job....zis si facut am fost la un interviu la un call center - m-au si angajat aproape pe loc. Spun aproape pt ca, dupa spusele lor, nu se putea intra in paine pana ce nu treceai peste 3 zile 8h/zi de training in care sa te cizeleze si sa te limpezeasca pe tine la cap cum sa faci ca sa te adaptezi. Nimic interesant si nimic de pus in practica in aceste 3 zile, adik discutie libera nimic practic. Insa nu am putut intra in acest training fara a semna contractul de munca, care avea anexat la el o hartie din care reisea ca aceste cursuri ii costa pe ei 550E iar eu ma angajez ca pe o perioada de 6 luni sa nu plec de la ei. In conditiile in care as pleca ar treb sa platesc acesti bani!
Dupa 1 luna si cateva zile ma gandesc din ce in ce mai serios ca nu prea e de mine acest job.
Nu stiu exact in ce fel imi poate influenta asta cartea de munca (incheiat cu ei n-am decat un contract - CM meu este la primul job)?
Daca ma poate ajuta cineva as ramane recunoscatoare!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 11:27, 12 Iunie 2009
1. Chiar daca ati semnat acea hartie (cred ca este un act aditional la CIM) nu sunteti obligat sa ramaneti 6 luni la ei si nici sa platiti acei bani deoarece durata cursului a fost mai mai mica de 60 de zile.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
3. Acest al doilea job nu se trece in carnetul de munca. La plecare puteti cere o adeverinta de vechime. Daca nu o primiti rugati pe cei de la ITM sa v-o dea.
Iar pentru training-ul efectuat pe o perioada mai scurta de 60 de zile cum se procedeaza?
Actul aditional semnat intre angajator si angajat prin care acesta accepta faptul ca va plati o parte din cheltuielile aferente cursului (proportional cu timpul ramas nelucrat) daca paraseste compania din initativa lui sau disciplinar intr-o perioada de x luni de la finalizarea/inceperea cursului nu are nici o valabilitate?
Cum se protejeaza angajatorul daca trimite un angajat la training pe o perioada mai scurta de 60 de zile?
Din pacate angajatorii sunt descoperiti in aceasta privinta iar acest lucru este numai din cauza faptului ca legislatia in vigoare este deficitara si in necorelata.
Formarea profesionala respectiv cursul sau stagiul de formare profesionala despre care vorbeste Codul Muncii face referire la formarea profesionala a adultilor reglementata prin OUG 129/2000, actualizata. Cursul, trainingul sau stagiul de formare profesionala trebuie sa fie pentru ocupaţii, meserii, specialităţi şi profesii, denumite în continuare ocupaţii, cuprinse în Clasificarea ocupaţiilor din România - C.O.R., precum şi pentru competenţe profesionale comune mai multor ocupaţii. De asemenea, programele de formare profesională trebuie sa asigure dobândirea unor competenţe profesionale în conformitate cu standardele ocupaţionale recunoscute la nivel naţional, aprobate în condiţiile reglementărilor legale în vigoare.

Un astfel de training de 3 zile, care are mai mult rolul de-a familiariza angajatii cu procedurile si aplicatiile de lucru interne nu se incadreaza in formare profesionala, desi, este drept, bani sunt investiti si in astfel de "traininguri".
Kitte:
1. Codul muncii nu prevede o asemenea situatie in cazul formarii profesionale.
2. In situatia prezentata de dvs. cred ca se poate aplica art. 270 din Codul muncii:
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
3. Un jurist va poate spune mai sigur daca este posibil asa ceva.
Caz concret:
Colegii mei au participat la un curs de Formare de formatori care s-a finalizat cu certificare CNFPA de Formator.
Cursul s-a desfasurat pe o perioada de 7 zile, in timpul orelor de program, cu toate cheltuielile platite de catre angajator.
Au semnat un act aditional pe 9 luni.
Este actul valid? Daca pleaca din companie in urmatoarele 9 luni, putem retine banii aferenti cursului, proportional cu timpul nelucrat ?
Sau actul de fapt e doar o hartie fara nici o valoare pentru ca nu a durat cursul peste 60 de zile ?

Alte discuții în legătură

Plata training in cazul demisiei Lylaa Lylaa Buna seara. Acum cateva luni, cand m-am angajat am fost nevoita sa semnez un act aditional in care era mentionat ca va trebui sa platesc perioada de training ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Demisie ovinew ovinew Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul ... (vezi toată discuția)