Buna ziua, am cerut expertia topo acuma a fost finalizat si depus la dosar dar am urmatoarele intrebari:
1. Nu este avizat de OCPI , dar asa am inteles ca este obligatoriu , care este legea care obliga pe expert ca prima data trebuie sa ceara avizul OCPI-lui ? ( daca este obligatoriu )
2. Am platit un avans si acuma trebuie sa platesc suma totala, care este firesc dar lucrarea nu este completa pt ca. fara avizul OCPIU-lui este o simpla documentatie, am posibilitate sa platesc dupa ce a fost avizat ? sau chiar daca nu este avizat sint obligat sa platesc. De retinut am posibilitate sa platesc dar nu am chef sa arunc banii afara pe geam.
3. In lumea de azi sa lucrezi cu technica secolului trecut este ceva iesit din comun, nu avem coordinatele gps. pt. a fost folosit o aparatura veche. Aicea este vina justitiei ( sau lipsa de precizie a legiilor ) care permite expertiilor folosirea vechituriilor, trebuie investit in technica moderna si sofisticata cu care lucrezi cu precizie si fara erori mari.
Multiumesc pt. raspuns. Cu multa stima !!!
Instanta va judeca luând în considerare expertiza chiar dacă nu este avizată de OCPI. Nu este obligatoriu avizul OCPI. De regulă, dar unele instanțe nu consideră necesar, avizul OCPI se cere dacă există neconcordanțe între expertiza din dosar și datele (cadastrul) de la OCPI.
Daca expertul a fost numit de catre instanta de judecata, tot aceasta poate admite sau nu expertiza facuta si tot ea il poate trage la raspundere si sanctiona pentru neglijenta. Daca instanta de judecata a admis proba (expertiza) la dosar, inseamna ca aceasta este valabila.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Activitatea de expertiza se desfasoara cu respectarea prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Nu punem in discutie aceasta prevedere care nu este o legislatie moderna, actuala, in deplina concordanta cu noile coduri - civil si penal. Pana la aprobarea de catre parlament a unei alte legislatii, OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare ramane in vigoare.
1. OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare nu mentioneaza necesitatea avizului OCPI pentru expertizele topografice judiciare/ extrajudiciare. Dupa caz, instantele pot solicita expertului (prin adresa de desemnare a expertului sau in urma cererii exprese, motivate cu documente certe, a partilor in proces) o data cu raportul de expertiza sau din proprie initiativa, daca apar divergente de pareri (in urma studiului documentelor existente la dosarul cauzei, dupa depunerea raportului de expertiza), sa depuna acest aviz.
2. Aveti posibilitatea sa depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. Expertul va raspunde in scris la observatiile facute de dvs. (daca acestea sunt acceptate de catre instnata de judecata). Instanta analizeaza raportul, observatiile, raspunsul expertului la observatii, celelalte documente aflate la dosarul cauzei si da o hotarare. In urma acceptarii concluziilor raportului, instanta stabileste si onorariul definitiv al expertului plus cheltuieli si pune in vedere partii careia i s-a incredintat expertiza, sa depuna suma respectiva in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului.
3. Legislatia actuala privind expertizele nu impune utilizarea unei anumite tehnici de masurare si nici ce aparatura sa fie utilizata.
Avizarea expertizrei tehnice judiciare de specialitate topografie, geodezie si cadastru se face la solicitarea instantei de judecata.
Avizarea se face in baza O. 1882/2010 emis de catre Ministerul de Justitie.
In acest ordin se prevede: Art. 2
(1) Avizarea tehnica a expertizei judiciare consta in receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei si se acorda in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) lit. e) si ale art. 13 alin. (3) lit. h) din Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010.
(2) Planul de amplasament este insotit de urmatoarele documente:
a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuata;
b) planul de incadrare in zona, in care este individualizat imobilul;
c) extrasul de carte funciara pentru informare, daca imobilul este inregistrat in cartea funciara;
d) copia adresei, a incheierii instantei de judecata sau, dupa caz, a altor documente din care rezulta numirea expertului si identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
(3) Prin imobil, in sensul prezentului regulament, se intelege una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale, indiferent de categoria de folosinta, apartinand unui proprietar sau mai multor proprietari, in cazul coproprietatii. Imobilul se identifica printr-un numar cadastral unic si se inscrie intr-o carte funciara.
Art. 3
(1) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in sistemul de proiectie Stereografic 1970, in doua exemplare.
(2) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in conformitate cu prevederile Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 634/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Raspunderea pentru corectitudinea intocmirii planului de amplasament si delimitare a imobilului si pentru corespondenta lui cu realitatea din teren revine expertului judiciar, acesta avand obligatia sa execute masuratorile la fata locului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in format digital in fisiere .dxf si .cpxml. Planul de amplasament si delimitare a imobilului intocmit in format digital in fisier .dxf se depune si in format analogic. Formatul fisierului .cpxml poate fi descarcat gratuit de pe pagina de internet a ANCPI.
(5) Elementele din fisierul .cpxml care nu sunt determinabile la momentul intocmirii sale, intrucat depind de solutionarea litigiului, se completeaza ulterior de catre OCPI, potrivit celor rezultate din cuprinsul hotararii judecatoresti irevocabile in temeiul careia se solicita intabularea in cartea funciara.
Art. 4
(1) Receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului se realizeaza, fara a se atribui numar cadastral, prin analizarea:
a) continutului topografic al acestuia;
b) metodelor si mijloacelor de masurare;
c) incadrarii acestuia in sistemul national de proiectie Stereografic 1970;
d) determinarii suprafetei imobilului.
(2) Receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului se realizeaza fara participarea expertului judiciar.
Art. 5
(1) Competenta receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului revine OCPI judetean, in a carui raza de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.
(2) Planurile de amplasament si delimitare a imobilului receptionate, cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, sunt salvate intr-o baza de date grafica distincta denumita Receptii expertize tehnice judiciare.
Art. 6
(1) Receptia se finalizeaza prin intocmirea de catre OCPI, in conditiile prevazute de Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010, a procesului-verbal de receptie, in care se consemneaza admiterea sau respingerea receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului.
(2) Procesul-verbal de receptie se intocmeste in doua exemplare, unul pentru OCPI teritorial, respectiv unul pentru instanta, si trebuie insotit in toate cazurile de planul de amplasament si delimitare a imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
(3) In cazul admiterii, pe planul de amplasament si delimitare a imobilului se aplica parafa si semnatura inspectorului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in numarul de exemplare necesar comunicarii catre partile din proces, plus un exemplar pentru instanta si unul pentru OCPI teritorial.
(5) In procesul-verbal de receptie se face mentiune despre:
a) continutul si corectitudinea datelor topografice;
b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentatii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a OCPI teritorial;
c) amplasamentul si vecinatatile imobilului, existenta eventualelor suprapuneri, prin mentionarea acestora pe planul de amplasament si delimitare a imobilului.
Multiumesc raspunsul detaliat , am inca o intrebare Ocpiul ce va vace cu aceasta expertiza dupa terminarea proceselor cu aceasta expertiza fara coordinatele gps? Cu mult respect Kristi12.