avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie in alta tara

Buna ziua. Am 2 intrebari:
1.Cineva care beneficiaza aici de pensie, prin plecarea in alt stat, i se echivaleaza pensia acolo? Ce trebuie sa faca sau ce dovezi sa aduca? Unde se poate adresa?
2.Anii lucrati in tara, respectiv aici, se pot echivala in vreun fel in afara... de exemplu aici esti profesor, pleci in x tara, acolo lucrezi altceva, de pilda. Anii lucrati aici, ca profesor, se recunosc in vreun fel acolo?
Cel mai recent răspuns: ContSters89182 , utilizator 13:31, 11 Iunie 2009
trebuie sa luati legatura cu o persoana de specialitate din tara respectiva in care plecati.
cred ca asa cum in Romania se recunosc anii lucrati in stainatate, tot asa si anii lucrati in tara ar trebui recunoscuti in strainatate
Doar suntem in Uniunea Europeana, sau nu!?
Da, asa ar trebui, prin reciprocitate. .. multumesc oricum pentru idee.
MayeMaye a scris:

Buna ziua. Am 2 intrebari:
1.Cineva care beneficiaza aici de pensie, prin plecarea in alt stat, i se echivaleaza pensia acolo? Ce trebuie sa faca sau ce dovezi sa aduca? Unde se poate adresa?
2.Anii lucrati in tara, respectiv aici, se pot echivala in vreun fel in afara... de exemplu aici esti profesor, pleci in x tara, acolo lucrezi altceva, de pilda. Anii lucrati aici, ca profesor, se recunosc in vreun fel acolo?


1)Vreti sa spuneti daca se recalculeaza pensia la nivelul tarii respective ?...sau daca mai beneficiaza de pensie daca se stabileste in alt stat?

2)Conform Legii 411/2004, “drepturile participantului pot fi transferate in alte tari in care acesta are domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit“. Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei, primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
Cam greu de dat cu presupusul in astfel de situatii .... :)
În cazul beneficiarilor stabiliţi în străinătate care vor opta pentru exportul prestaţiilor pe teritoriul statului de şedere obişnuită (pentru statele membre UE/SEE, Turcia şi Macedonia), respectiv de domiciliu (pentru celelalte state), va fi utilizată o procedură de transfer bancar, plăţile urmând a fi făcute în EUR, GBP sau USD, în funcţie de opţiunea persoanelor interesate.
Au dreptul la transferul drepturilor de pensie beneficiarii sistemului public de pensii din România care au:
1. locul de şedere obişnuită pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European, al Turciei şi al Macedoniei
2. domiciliul pe teritoriul altui stat decât cele menţionate la punctul 1
Da, are dreptate freelis, e greu sa vorbesti la modul general despre, practic, plata drepturilor de pensie de catre alt stat.

Eu va sugerez sa deschideti un cont la una dintre bancile cu care Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a incheiat conventii si sa continuati sa va ridicati pensia din Romania; veti beneficia, in acest mod, de toate majorarile valorii punctului de pensie, majorari care se vor reflecta asupra cuantumului drepturilor de pensie.

Stagiul de cotizare realizat in alta tara va fi avut in vedere la recalcularea drepturilor de pensie in Romania. Redau mai jos prevederile art. 8 din Legea nr. 19/2000:
"(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) Drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.
(3) Prestatiile de asigurari sociale aferente drepturilor prevazute la alin. (2) pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit."

Sper ca beneficiati de pensie din sistemul public, nu din alt sistem! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cum dovedesc ca actele de vechime din spania sunt valabile in ro?? Shahshsh Shahshsh Buna ziua am lucrat in spania si m-am intors in tara si vreau sa ma angajez dar vechimea nu imi este recunoscută cu toate că am adus vida laboral cu toti ... (vezi toată discuția)
Pensie Floricica55 Floricica55 Buna ziua! as dori sa stiu daca perioada lucrata intr-o alta tara din UE cu contract de munca se ia in calcul pentru vechimea in cimpul muncii in Romania la ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)