avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum dovedesc ca actele de vechime din spania sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum dovedesc ca actele de vechime din spania sunt valabile in Ro??

Buna ziua am lucrat in spania si m-am intors in tara si vreau sa ma angajez dar vechimea nu imi este recunoscută cu toate că am adus vida laboral cu toti anii munciticei de la angajare imi zic ca acele acte nu sunt bune si imi cer adeverință cu vechimea dar in spania singura adeverință este cea de la seguridad social acea vida laboral dar ei nu o acceptă .Ce pot face??Unde pot merge pt a mă informa daca actele mele sunt valabile aici?Șomajul se pune la vechime??Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
Shahshsh, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:59, 27 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
(3) În sistemul public de pensii, obligațiile și prestațiile de asigurări sociale se achită în monedă națională.
(4) În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite în moneda altor țări pe teritoriul României, contribuțiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României din data stabilită pentru plata acestor drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din spania in cartea de munca in românia Nicol1978 Nicol1978 Buna dimineața, as dori sa știu de ce acte am nevoie in România si unde trebuie depuse pentru a demonstra vechimea in munca din Spania ținând cont ca am ... (vezi toată discuția)
Vechimea din câmpul muncii petrucaltea petrucaltea Am lucrat 7 ani cu acte in regula in Spania. Ce trebuie sa fac ca sa îmi fie recunoscuta vechimea de acolo in România ? Menționez ca lucrez la o companie in ... (vezi toată discuția)
Vechimea din spania recunoscuta in romania Sisi03 Sisi03 Un roman a lucrat in Spania cu acte, si acum doreste sa se angajeze la o institutie bugetara ca si sofer, vechimea de munca lucrata in Spania ii este ... (vezi toată discuția)