Un roman a lucrat in Spania cu acte, si acum doreste sa se angajeze la o institutie bugetara ca si sofer, vechimea de munca lucrata in Spania ii este recunoscuta si considerata ca spor de vechime la institutia din Romania?
Carnetul la obtinut in Spania, va trebui sa si-l schimbe, ca sa se angajeze pe postul de sofer???
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
4. Dacă permisul dumneavoastră de conducere este eliberat de o țară din UE, este recunoscut peste tot în Uniune și îl puteți folosi atât timp cât:
- permisul este valabil;
- ați împlinit vârsta legală de la care puteți conduce un vehicul de categorie echivalentă;
- permisul nu este suspendat, restricționat sau revocat în țara care l-a emis.