avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Participare avocat parte adversă la declaraţii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Participare avocat parte adversă la declaraţii

Bună ziua,
Am nevoie urgent de răspuns la o întrebare:
Mi s-a făcut plângere penală pentru nerespectarea programului de vizită minor.
Sunt chemată să dau declaraţie la Poliţie, de către un agent judiciar.
Poliţistul judiciar căruia i s-a încredinţat cazul spune că avocata tatălui solicită prezenţa sa când dau declaraţia.
Este legal sau nu?
Cum să procedez?
Menţionez că acea avocată este cea care a cerut şi i s-au acordat cheltuieli de judecată de 4200 lei la C.A. , recurs pe care l-am pierdut în urma unuei înfăţişări de 5 minute, timp în care s-au depus la dosar de către dânsa un teanc de hârtii , inclusiv chitanţa cu cheltuielile de judecată.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:27, 28 Ianuarie 2015
Este legal daca avocata solicita acest lucru.
Se pare ca este platita ca sa isi dea silinta intrucat rar avocatii se implica asa.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este legal daca avocata solicita acest lucru.


Puteti specifica ce articol din NCPP prevede obligatia paratei de a fi audiata la Politie, de fata cu reclamantul / cu avocatul reclamantului ??

Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
aiai, utilizator
ART. 93 c.p.p.
Asistenţa juridică a persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente
#M2
(1) În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul să fie încunoştinţat în condiţiile art. 92 alin. (2), să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală în condiţiile art. 92, dreptul de a consulta actele dosarului şi de a formula cereri şi a depune memorii. Dispoziţiile art. 89 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
#B
(2) Avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul prevăzut la art. 92 alin. (8).
(3) În cursul judecăţii, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente exercită drepturile persoanei asistate, cu excepţia celor pe care aceasta le exercită personal, şi dreptul de a consulta actele dosarului.
(4) Asistenţa juridică este obligatorie când persoana vătămată sau partea civilă este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
(5) Când organul judiciar apreciază că din anumite motive persoana vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente nu şi-ar putea face singură apărarea, dispune luarea măsurilor pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Stiu ca nu pot pune semnul = intre DGASPC si Politie, dar cred ca exista o similitudine intre ceea ce am experimentat eu si subiectul dezbatut aici. In cadrul sedintelor pt eval psi a copilului, celalalt parinte, privat de prezenta av, si-a cam dat cu stangu-n dreptu'. Dupa prima intrevedere, vazand ca este greu sa nu ai sufleorul langa tine, a solicitat ca restul sedintelor sa se desfasoare in prezenta av. Ce s-a intamplat? Pai nu prea s-a putut, deoarece fiecare dintre noi am fi putut aduce cate un av, un consilier, o vecina si verisoara...si iesea o sezatoare in loc de evaluare...
Cred ca av tatalui poate solicita ca declaratia mamei sa fie data in prezenta dansei, la fel cum si mama poate refuza sa dea declaratia in prezenta d-nei av.
Re fuzul de a declara nu are legatura cu avocatul.
Daca nu da declaratia e problema ei dar nu ar face deloc bine...

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu pentru partea vatamata ContSters323672 ContSters323672 Salutare , daca sunt pagubitul intr-un dosar de inselaciune pot beneficia de avocat din oficiu ? Sunt taxe ce trebuie sa le platesc intr-un astfel de proces ? (vezi toată discuția)
Proces talharie - partea vatamata are dreptul la av din oficiu? ralukad ralukad Buna ziua, Intrebare scurta: in cazul unui proces penal de talharie, partea vatamata are dreptul la avocat din oficiu? Multumesc (vezi toată discuția)