avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligata sa imi dau demisia pentru ca am avut concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligata sa imi dau demisia pentru ca am avut concediu medical

Buna ziua. In perioada 14.01.2015 - 23.01.2015 am avut concediu medical, din care 14.01 2015 - 16.01.2015 spitalizare. Diagnostic: formatiune tumorala sept nazal.
Angajatorul m a sunat sa imi spuna ca nu mai merg vanzarile si sa imi dau demisia. Mentionez ca sunt singurul angajat.
Este legal?
Este singura sursa de venit pe care o am si am un copil pe care il cresc singura ( sunt divortata ).
Daca nu vreau sa imi dau demisia ce se intampla?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 26 Ianuarie 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, sau a concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind concedierea, in caz contrar, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Spuneti-mi va rog daca am dreptul la somaj? Se poate face o continuitate cu vechiul loc de munca la care am fost angajata din 26.08.2013 - 09.09.2014 si actualul 23.09.2014 pana in prezent pentru a beneficia de somaj?
Va multumesc!
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta,incetarea c.i.m. prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de somaj . Demisia este considerata un motiv imputabil salariatului in ceea ce priveste incetarea raportului de munca.



Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj liliana.suciu liliana.suciu indemnizatie somaj poate obtine o persoana care a demisionat din functia detinuta ? (vezi toată discuția)
Obținerea șomajului Alin 94 Alin 94 Buna! Va rog daca puteți sa-mi răspundă cineva la întrebare.. întrebare mea este.. dacă eu lucrez de un an și ceva, și vreau să demisionez de la job, ... (vezi toată discuția)
Somaj mariusastra mariusastra Buna ziua am o întrebare muncesc la o firma de 5 ani daca firma mă concediază pe ce motiv vor ei chiar și indisciplinat sau că nu mi fac norma pe zi mă ... (vezi toată discuția)