Buna ziua!
Avem urmatoarea speta: o persoana introduce actiune de partaj pentru un imobil. I se atribuie imobilul si trebuie sa plateasca sulta compensatorie celuilalt sot.
Cei 2 soti mai au impreuna terenuri evaluate la dublul sumei reprezentand sulta compensatorie si care nu au fost introduse la partaj din cauza taxei de timbru.
Cel care ramane cu casa, ramane si cu creditul ce il mai are de achitat x ani, iar cel care are dreptul la sulta compensatorie, ar putea sa isi preia toate terenurile.
Ideea este ca cel care are dreptul la sulta compensatorie, nu vrea terenuri ci isi vrea banii.
Se pune intrebarea: ce este indicat sa faca cel cu casa: sa deschida un proces de partaj suplimentar si sa solicite compensarea cu sulta compensatorie sau sa lase executorul judecatoresc sa isi faca treaba astfel incat sa se scoata la vanzare terenurile respective... Fac mentiunea ca executorul judecatoresc este putin probabil sa scoata casa la vanzare, intrucat ea, pana la achitarea creditului, apartine bancii.
Imi puteti spune, va rog care ar fi neajunsurile in caz contrar?
Intreb acest lucru, intrucat se pune problema de plata taxei de timbru, pe de o parte si de faptul ca nu se va accepta preluarea terenurilor in schimbul sultei compensatorii.
Buna ziua,
1. Fara partaj suplimentar poate va puteti intelege sa vindeti un teren, semnand amandoi actul de vanzare cumparare, si cu partea dumneavoastra sa-i acoperiti sulta.
2. Banca, daca nu se platesc ratele, se poate intoarce si impotriva terenurilor si pierdeti mai mult amandoi.
3. Din cate stiu, banca (daca nu a fost parte in partaj) nu va tine seama de intelegerea dumneavoastra privind impartirea casei si va va tine codebitori.
Explicati toate acestea fostului/fostei si poate va intelegeti amiabil.
Am inteles. Multumesc.
Si daca ar fi ca sotul indreptatit sa primeasca sulta compensatorie, sa ceara executarea silita pentru a-si primi sulta, la ce trebuie sa se astepte celalalt sot? Poate puneacesta la dispozitia executorului judecatoresc terenurile respective?
Executare silita
roxxanna
Stimati domni,
Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie:
Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)