avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lncetare ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lncetare ccc

buna ! dupa incetarea concediului de crestere copil respectiv 2ani , cand pot depune actele ptr a beneficia de somaj ?(nu ma pot intoarce momentan la locul de munca) . ce trebuie sa imi elibereze firma ? multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 27 Ianuarie 2015
C.i.m. a incetat sau va inceta , cu ce articol?
am primit astazi decizia de incetare suspendare art 51,lit a
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

2. La incetarea c.i.m. , solicitati de la angajator:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj

3. Art. 38. din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
.......
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. trebuie sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 de zile de la data incetarii c.i.m.

Depasirea acestui termen are ca efect faptul ca indemnizatia de somaj se va acorda incepand cu data inregistrarii cererii.



stiu ! doar ca de la servici imi scoate ochii cu art. 25 si anume ca ei sunt obligati sa ma tina la munca 6luni si nu imi pot da somaj ! cum vine asta? am f multe prietene care au luat asa fara probleme! ce e de facut?
1. Art. 51(1), lit.a) din Codul muncii inseamna suspendarea (nu incetarea) contractului individual de munca (CIM) la cerea salariatului.

2. - Suspendarea CIM inseamna ca sunteti tot salariata acelei unitati numai ca nu prestati activitate si nu primiti salariu.
- La revenirea din concediu crestere copil (CCC) inceteaza sispendarea CIM si reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.

3. Daca veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4. - Art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca angajatorul nu va poate concedia cel mult 6 luni de la data reluarii activitatii.
- Dvs. nu il puteti obliga pe angajator sa va concedieze decat daca va intelegeti cu el sa faca acest lucru.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil mmalex07 mmalex07 buna ziua peste o luna mi se termina concediul crestere copil si as vrea sa intru in somaj iar firma vrea sa ma dea in somaj dar nu vrea sa desfinteze postul ... (vezi toată discuția)
Somaj SimionCrina SimionCrina Buna ziua! Am intrat in concediu crestere copil in 30 martie 2013 pana in 30 martie 2015. Am auzit ca eu as avea dreptul la concediu 23 luni,iar a 24-a ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim dupa concediul de crestere a copilului G.V. G.V. Buna ziua, am urmatorul caz:in data de 07.03.2014 copilul salariatei a implinit varsta de 2-ani.cum se poate trimi la somaj? multumesc (vezi toată discuția)