avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima de instalare

Am nevoie de o informatie.
In luna mai 2014 m-am angajat intr-o localitate la o distanta de 80 de km de cea de domiciliu, initial contractul individual de munca fiind incheiat pe o perioada determinata de 3 luni, iar dupa expirarea acestei perioade a fost prelungit pe perioada nedeterminata. Intrebarea mea e daca as putea beneficia de prima de instalare, tinand cont ca la data angajarii eram somera si in urma angajarii mi-am schimbat si domiciliu.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:52, 27 Ianuarie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:

a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.

(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.

(4) Nu beneficiaza de primele de mobilitate:
...

c) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a);
...

2. - Parerea mea este ca dvs. va incadrati la art.75^1 (4), lit.c), adica nu puteti beneficia de prima de mobilitate.
- Dar e bine sa intrebati si la Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare Iuhos Iuhos Buna seara. Sunt invatatoare si din cauza ca in septembrie nu mi-am gasit loc de munca am primit timp de 3luni indemnizatie de somaj,dar din 5 ianuarie m-am ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare balintanne balintanne Buna ziua!Referitor la prima de instalare,aceasta se acorda doar in cazul in care am beneficiat de indemnizatia de somaj?Eu nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Somaj bejatmarian bejatmarian Daca ma angajez din somaj pe perioada nedeterminanta si dupa 3 luni patronul nu mai are de lucru poate sa ma dea iar in somaj? (vezi toată discuția)