avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordinul de restrictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordinul de restrictie

fostul meu sot inca traieste impreuna cu mine si cei doi copii de 12 si 6 ani,dar pe timp ce trece este mai alcoolic si ne agreseaza verbal si psihic,vinde tot ce prinde din casa,a fost internat de multe ori la psihiatrie,dar fara nici un rezultat,as vrea sa stiu cum pot sa il evacuiez si sa obtin un ordin de restrictie.mentionez ca el nu a muncit si nici nu munceste,numai eu am lucrat si lucrez.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:39, 28 Ianuarie 2015
Daca este demonstrata starea de pericol pe care o traversati, instanta de judecata poate admite actiunea avand ca obiect instituirea unui ordin de protectie.

Ordinul de protecţie se materializează într-o hotărâre judecătorească dată în regim de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea părţilor, prin care persoanele care sunt victime ale violenţei în familie pot beneficia de protecţie în scopul garantării integrităţii şi libertăţii personale, atât fizice cât şi psihice, faţă de agresor.


În acest caz, cercul în care victima şi agresorul se încadrează este unul prestabilit, calificat de legiuitor sub noţiunea de „membru de familie”, fără însă a stabili limitativ aplicabilitatea ordinului de protecţie la cadrul familial aşa cum a fost stabilit de legea civilă în genere, ci la un cadru extins ce are în vedere persoane care convieţuiesc.






Procedura este una specială, de urgenţă.



Starea de pericol trebuie să fie reprezentată de existenţa unui act de violenţă.

Legea defineşte în art. 2 alin. (1) înţelesul juridic al conceptului de violenţă în familie ca reprezentând „orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate”, pentru ca în alin. (2) al aceluiaşi articol noţiunea să se completeze dispunându-se că reprezintă violenţă în familie şi „împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale”.



Succes.


am inteles ca poate fi martor chiar fata mea de 12 ani jumate care poate sa spuna tot ce face tatal ei si o intrebare as mai avea ce inseamna regim de urgenta cat de repede poate sa ii de-a restrictia?
Nu, descendetii nu pot avea calitatea de martor.
Doamna, contactati un avocat, ca e spinoasa problema cu munca dv., cine are grija de copii cat sunteti plecata, daca ei raman in casa cu tatal, cine mai locuieste in acea resedinta, daca sunteti de acord cu vizitarea copiilor de tata, cum anume...
Sansele depind de ce probe aveti. Fata cea mare nu va putea fi martor, dar va fi audiata... Aveti nevoie de probe serioase de violenta.
Durata e de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de instanta si incarcarea ei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala Anonimata Anonimata As dorii sa stiu ce este de facut in cazul in care am depus plangere penala impotriva surorii mele cu care locuiesc care ma tot ameninta cu moartea si m-a ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie Anonimttt Anonimttt Se poate obtine un ordin de restrictie sau alta pedeapsa pentru o persoana care ma santajeaza, hartuieste si ameninta cu distrugere sociala si psihica, ... (vezi toată discuția)