Consultati Ordinul 923/2014 – Normele privind exercitarea controlului financiar preventiv şi Codul specific de norme profesionale
[ link extern ]
1. Da, potrivit pct. 2.1 din anexa 1
"2.1. Entităţile publice, în înţelesul legii, la care se organizează controlul financiar preventiv sunt:
– autorităţile publice şi autorităţile administrative autonome;
– instituţiile publice aparţinând administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile publice din subordinea acestora;
– regiile autonome de interes naţional sau local;
– companiile sau societăţile naţionale;
– societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială deţine capitalul majoritar şi utilizează/administrează fonduri publice şi/sau patrimoniu public;"
2.Persoanele care exercita controlul financiar preventiv sunt desemnate de catre conducatorul unitatii, conform normelor:
"4.1. Controlul financiar preventiv se organizează, de regulă, în cadrul compartimentelor de specialitate financiar-contabilă. În raport cu natura operaţiunilor, conducătorul entităţii publice poate decide extinderea acestuia şi la nivelul altor compartimente de specialitate în care se iniţiază, prin acte juridice, sau se constată obligaţii de plată sau alte obligaţii de natură patrimonială.
4.2. Controlul financiar preventiv se exercită, prin viză, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate desemnate în acest sens de către conducătorul entităţii publice. Actul de numire, întocmit conform modelului din anexa nr. 1.2 la prezentele norme metodologice, cuprinde limitele de competenţă în exercitarea acestuia. Persoanele care exercită controlul financiar preventiv sunt altele decât cele care aprobă şi efectuează operaţiunea supusă vizei."