avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Păcăleală agent imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Păcăleală agent imobiliar

Bună ziua! Am nevoie urgentă de ajutor, ca să știu ce putem face mai departe. Am găsit un apartament, dorim să îl achiziționăm prin credit prima casa, cu agent imobiliar. Pentru că nu am mai fost în asemenea situație, naivi și creduli, ne-am lăsat conduși de agentă, care ne-a mințit referitor la suprafața apartamentului, precum și la comisionul pe care îl percepe. Când a scos CF-ul pentru antecontract ne-a informat că suprafața lui în metri utili e cu 5 mai mică (adică 60 de metri pătrați utili, față de 65 de metri utili cât ne spuseseră la vizionare), deci urmează să plătim în aceste condiții peste valoarea lui. De asemenea, ne-a dat să semnăm un act de vizionare apartament, pe spatele căruia era înghesuit și un fel de contract de intermedere, fără să precizeze că este un contract și fără să ne ofere și nouă un exemplar. Menționez că am încheiat cu proprietarii, care și ei au susținut că apartamentul are o suprafață de 65 de metri utili, un contract de rezervare imobil și am dat un avans de 500 de euro. Noi vrem să renegociem, nu putem plăti o mie și ceva pe metru pătrat, pentru că evaluatorul de la bancă nu va aproba așa ceva. Cum putem proceda mai departe??? Vrem de asemenea să plătească și ei pentru neplăcerile pe care ni le-au cauzat. Se pare că în lumea aceasta nu mai există nici urmă de corectitudine, onestitate, totul e minciună și înșelăciune.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
alexandrasorina, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:50, 30 Ianuarie 2015
alexandrasorina a scris:

fără să precizeze că este un contract și fără să ne ofere și nouă un exemplar.


Nu ati citit contractul inainte sa il semnati?:hm: Solicitati agentei sa va dea un exemplar .

Inainte de a semna antecontractul trebuia sa solicitati si sa verificati toate actele de proprietate inclusiv extrasul de CF pentru informare si schita cadastrala.
Schita cadastrala trebuie sa fie corecta altfel puteti avea surpriza sa va respinge dosarul!! Nu treceti nici de evaluator.

Suprafata utila este inscrisa si in documentul de proprietate.

Agentul imobiliar se plateste numai in cazul in care tranzactia se finalizeaza iar daca nu este prevazuta clauza de exclusivitate puteti a nu il platiti.

Evaluatorul nu aproba nimic, doar face un raport de evaluare pe care il pune la dispozitia bancii in vederea analizarii aprobarii creditului.
Daca valoarea de piata este mai mica decat creditul solicitat sau veniturile pe care le aveti exista posibilitatea ca banca sa respinga acordarea creditului sau sa ofere un credit mai mic decat cel necesar ptr achizitionarea apartamentului


Ordonanta 21/1992 -
[ link extern ]

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.

__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
Am semnat acel act, pentru că s-a adresat: semnați aici că ați vizionat apartamentul, nicidecum nu a precizat că este un contract. Recunosc că e și vina noastră, că am mers pe încredere, dar ei nu i se poate întâmpla nimic pentru cum a procedat?
Nu am semnat încă antecontractul. Avem încheiat doar un ACT DE REZERVARE IMOBIL, cu un avans dat de noi de 500 de euro. Ce facem mai departe???
Ce zice actul ala, care e suprafata imobilului?
Partea proasta e ca e sub 10% din suprafata totala... nu stiu in ce masura aveti caz in instanta. Incercati sa negociati, dar luati un jurist cu dv.
Logia se calculează ca şi suprafaţă utilă? Proprietarul susţine că are 65 de metri pătraţi cu tot cu logie, care e altceva decât balconul. CF-ul, care e la agentul imobiliar, încă nu a fost văzut de proprietar spune că suprafaţa utilă e de 60 de metri pătraţi. Nu pot să cred că un proprietar nu îşi cunoaşte suprafaţa utilă a imobilului în care locuieşte de 40 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
alexandrasorina, utilizator
Logia nu face parte din suprafata utila.
Apartamentul este al agentului sau al vanzatorului? Ce cauta extrasul de cf la agent?
Cei 500 eu i-ati platit proprietarului sau agentului imob?

Alte discuții în legătură

Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in regula? 1984a 1984a În perioada următoare intenționez să cumpăr un apartament, jumătate din valoarea acestuia cu banii jos, iar jumătate din valoarea acestuia prin credit ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă a unui apartament DeliaHiripan DeliaHiripan Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament despre care știam că are suprafața utilă de 91 de metri pătrăți, lucru menționat în extrasul CF, dar și ... (vezi toată discuția)
Probleme la achizitia unui imobil. descriere eronata pe site-ul agentiei imobiliare bogde bogde As vrea sa cumpar o casa si ma confrunt cu cateva probleme asupra carora am nevoie de sfatul dumneavoastra. Am tot vazut, mai bine de un an, pe site-ul unei ... (vezi toată discuția)