Buna ziua tuturor!
Am o mare problema,anul trecut in luna iunie am facut ceva rusinos...ceva grav...am condus sub influenta bauturilor alcoolice,fiind depistat cu 0.66 in aerul expirat,si cu 1.50 in sange...permisul mi-a fost retinut pe loc,am primit o dovada fara drept de circulatie,iar peste doua saptamani o sa ma prezint la tribunal,am vorbit cu avocatul meu si mi-a spus ca sunt 25% sanse sa nu primesc cu suspendare,si apoi sa primesc permisul inapoi. Intrebarea mea este:
Chiar exista vreo portita in lege prin care sa scap de anuarea permisului,si sa il primesc inapoi?
Va multumesc din suflet,si astept raspunsuri !
Inteleg ca aveti deja angajat un avocat. Nu cunosc in detaliu speta dumneavoastra dar cu sa gasiti "portia" tine atat de tehnica avocatului cat si de istetimea sa. Se spune ca un avocat bun cunoaste bine legea, iar un avocat foarte bun il cunoaste bine pe judecator.
stiu ca de curand Curtea Constituțională a declarat neconstituțional paragraful cu "la momentul prelevarii probelor de sange". schimba asta cu ceva situatia in care alcoolemia la sange a iesit 1,5??
In cazul in care se dispune amanarea aplicarii pedepsei, permisul de conducere nu va anulat.
Se poate dispune, insa, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice, pe o perioada de 90 de zile.
Amânarea aplicării pedepsei
Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare; c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii; d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(3) Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62.
(4) Sunt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amânarea aplicării pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
Noul Cod Penal actualizat prin:
Legea 187/2012 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal din 24 octombrie 2012, Monitorul Oficial 757/2012;