buna ziua,
am 13 ani si 7 luni in campul muncii. doresc sa stiu daca, cum si unde, pot plati diferenta de 1 an si 5 luni pentru a indeplini cei 15 ani-stagiu de cotizare pentru pensia minima.
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.
Pensionare
sandor5657
Buna ziua! Sunt o persoana care a lucrat in Romania 14 ani si 3 luni pana la anul 1988, cand m-am mutat in strainatate. Am dreptul sa primesc pensie pentru ... (vezi toată discuția)