giuliag a scris:
Buna ziua ,am si eu o problema :mama mea a avut un accident de masina acum 2 saptamani.S-a desfasurat dupa cum urmeaza :ea vira la stanga ,legal si un alt sofer din spate nu a vazut ca ea semnalizeaza sa faca stanga,vroia sa o depaseasca , si a lovit-o din plin ,tin sa mentionez ca din masuratorile politiei el este cel vinovat dearece :
1. Era trecere de pietoni si nu ai voie sa depasesti pe trecere
2 Avea peste 70 km/h in localtate .
In urma accidentului mama are clavicula rupta, cu imobilizare de cel putin o luna (fara spitalizare ). Este deschis proces penal pe numele lui dar se recomanda impacarea .Masina mamei este grav avariata (avand in vedere ca este Dacie veche ).El s-a oferit sa ii dea mamei 500 e care mie m se par enorm de putin avand in vedere ca ea o luna de zile este imoblizata fara a mai putea munci ,ca nu mai are masina etc .Acum intrebarea: in urma unui proces penal ea va primi despagubiri sau doar el pedeapsa ? In proces se poate arata ca mama a fost vinovata (din moment ce politia i-a suspendat lui permisul ,el da asigurarea etc ) ? De la politie am inteles ca in paralel cu procesul penal se deschide si proces civil ,ce inseamna asta ?
Va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta .
In cererea de constituire de parte civila,astfel cum a stipulat si d-na consilier,mama dvs.trebuie sa arate cuantumul despagubirilor pe care le solicita atat pentru repararea masinii avariate,dar in principal cheltuielile ocazionate de ingrijirea sa,medicamente,deplasari la doctori,consumabile medicale(pansamente,bastoane ,carje,etc.),masaje,gimnastica recuperare.De asemenea poate solicita daune morale.In acest sens exista decizia penala nr.1387/14.02.2002 a I.C.C.J/Sectia Penala.Daunele morale decurg din prejudicile morale suferite ca urmare a unei eventuale internari in spital,interventiii chirurgicale,perioada de imobilizare,lipsa de participare la viata social-culturala,efortul suplimentar depus la activitatile cotidiene(mersul cu carje,baston,etc.),traumele fizice si psihice suferite,eventuale sechele post-traumatice care afecteaza viata de familie comparativ cu situatia anterioara vatamarii.Toate acestea se dovedesc in instante prin probatoriile administrate,acte,expertiza medico-legala,audierea unor martori pe situatia de fapt si pe cea a despagubirilor.Este recomandabila angajarea unui aparator.