avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune in urma unui accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune in urma unui accident rutier

In noaptea de 21-22 iulie 2008 am fost implicat intr-un accident de circulatie. Ma deplasam cu masina proprietate personala (Renault Clio 2 Hachback) impreuna cu fratele meu care statea in dreapta fata. La iesirea din Brasov catre Bucuresti un autoturism Opel Corsa a intrat pe contra sens izbindu-ma frontal. In urma accidentului au rezultat trei victime cu vatamari corporale grave astfel:

-Subsemnatul: fractura tibie, peroneu, fractura multipla glezna, fractura deschisa (explozie) genunchi si femur la piciorul drept, contuzii la nivelul bazinului

-Fratele meu Stefan: fractura multipla glezna picior stang, fisura bazin, contuzii la nivelul bazinului

-Pasagera din dreapta fata din Opelul Corsa: fractura multipla mana stanga si picior stang, fisura coloana vertebrala la nivelul celei de a treia vertebre, contuzii la nivelul fetei

La locul accidentului s-a intocmit procesul verbal, in care a fost gasit vinovat de producerea accidentului conducatorul autoturismului Opel Corsa, deschizandu-se dosar penal pe numele lui. Ulterior am depus plangere penala impotriva lui toti cei accidentati, inclusiv pasagera din Opel.
Eu am suferit cinci operatii la picior, totalizand 150 zile de ingrijiri medicale certificate de Institutul de Medicina Legala- Brasov. Pana in luna februarie 2009 am fost in concediu medical, iar in urma deciziei de pensionare pentru incapacitate temporara de munca mi- sa inchis contractul de munca la firma la care eram angajat urmand sa inaintez dosarul de pensie Casei de pensii. Momentan inca merg in carje iar estimarea doctorului de a calca pe picior in cel mai bun caz va fi luna mai 2009..
Fratele meu a suferit doua operatii la picior stang totalizand 50 zile de ingrijiri medicale certificate de Institutul de Medicina Legala- Brasov. Pana in luna decembrie 2008 a fost in concediu medical, dupa care a inceput munca.
Masina se afla de la data accidentului in custodia politiei Brasov .
Vinovatul era asigurat RCA la data producerii accidentului.
Dosarul se afla la politia Brasov , sectia cercetari penale si contine toate actele necesare pentru inaintarea catre Tribunalul Brasov.

Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda in continuare pentru a putea recupera de la asiguratorul vinovatului cat mai mult din daunele materiale si vatamari corporale, precum si daunele morale aduse mie si fratelui meu de catre vinovat..
Care ar putea fi suma maxima pe care as putea sa o primesc?
M-ar interesa si modalitatea de a recupera integral banii pe masina, aceasta fiind cumparata in 2006 si fabricata in 2004.
Cel mai recent răspuns: bibamania1981 , utilizator 09:43, 16 Mai 2009
Buna ziua.Pentru anul 2008 limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.In opinia mea ar fi bine sa va angajati un avocat el va stii ce are de facut iar cheltuielile facute cu acesta le veti recupera in urma procesului
In faza de cercetare penala, politie, parchet, nu prea aveti ce face, doar sa urmariti dosarul. Daca v-ati constituit parte civila in dosarul penal, nu indicati cunatumul daunelor pe care le pretindeti, asteptati ca dosarul sa fie inaintat la judecatorie, unde va incepe pocesul in urma caruia veti obtine daunele dovedite si sustinute de aparatorul pe care il veti alege. Pana atunci, va trebui sa constituiti un dosar cu toate cheltuielie pe care le-ati facut si le veti mai face in perioada urmatoare, toate documentele medicale, etc. acestea vor fi necesare in sustinerea daunelor materiale. despre cele morale, se vor avea in vedere toate consecintele acelui accident, faptul ca nu ati mai putut munci, ca ati suferit o multitudine de operatii care v-au afectat viata in mod ireversibil, as putea spune. Importanta e si evolutia starii de sanatate a tuturor persoanelor accidentate.
Un lucru f. important e sa solicitati introducerea in cauza a asiguratorului RCA care a emis asigurarea pentru masina conducatorului vinovat de producerea accidentului si sa explicati ca , potrivit legislatiei speciale din domeniul asigurarilor si a unor directive europene pentru protejarea victimelor accidentelor de circulatie, asiguratorul trebuie sa suporte toate aceste sume; asa cum ati vazut, suma e consistenta si ajunge pentru toata lumea, insa, important e cum convingi judecatorul sa oblige firma de asigurari sa plateasca daunele si nu inculpatul, cum se practica pe scara larga, spre bucuria societatilor de asigurari.
Prin natura politei RCA,orice asigurator este obligat sa despagubeasca pe pagubit/vatamat, mai ales in proces.E drept ca plata se face numai dupa emiterea hotararii definitive si irevocabile.Din pacate despagubirea pentru masina din anul 2004, se limiteaza la maxim 66% din pretul de catalog (pretul platit in 2006 nu are relevanta, chiar daca este > sau < )
Asa cum ati fost sfatuit, angajati-va urgent un avocat , care sa va sprijine in instrumentarea pretentiilor, altfel puteti omite sau pierde din lipsa de dovezi, vreuna din ele.
Prin manifestarea rolului sau activ, judele de obicei intreaba vinovatul daca nu doreste chemarea in garantie a asiguratorului, pe baza p.v. al politistului, in care in mod obligatoriu se specifica existenta/neexistenta RCA a masinii vinovatului. Niciun asigurat nu va plati dauna din buzunar, numai daca se afla in una din situatiile in care se exclude raspunderea asiguratorului.(observ ca nu ati mentionat asta)
Nu strica sa avizati dauna la asigurator, daca nu a facut-o deja asiguratul.Chiar daca este deschis dosarul de dauna, e bine sa luati legatura cu asiguratorul pentru a verifica(asistat) exactitatea datelor, atat pentru daunele materiale, cat si pentru vatamari.Este strict necesar ca asiguratorul sa vada masina (indiferent de locatie , se va deplasa acolo pentru constatarea starii masinii).Evaluarea despagubirii masinii este singurul lucru care se poate face imediat.Restul - in proces, unde va constituiti parte civila si aduceti probe in sustinerea pretentiilor.Nu uitati daunele morale, care si acestea se platesc.Multa sanatate personala si pentru toti ceilalti accidentati.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Limitele la despagubiri RCA in anul 2008
pagube materiale-150 000 E,vatamari corporale si decese,inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial,indiferent de nr. persoanelor prejudiciate-750 000E
Asiguratorul apara interesele asiguratului,implicit ale sale,dovedindu-si sustinerile.
Odata cu intrarea in U.E. polita RCA acopera inclusiv despagubiri vizand daune morale.
Pregatiti-va toate dovezile in sustinerea pretentiilor.
Va multumesc pentru sfaturi.
In plangerea penala pe care am depus-o la dosar am cerut chemarea asiguratorului vinovatului in proces pentru acoperirea daunelor, nespecificand suma ci doar ca o voi comunica ulterior.in acelasi timp am cerut si evaluarea masinii care este in custodie la pol. Brasov, dar pana acum nu s-a miscat nimic.
Avand in vedere ca nu dispun de bani si nu stiu nici cat ar fi onorariul unui avocat , va rog sa imi spune-ti in ce masura un avocat poate sa se implice in caz doar cu plata unui procent din suma castigata in proces si cam cat ar trebui sa fie acest procent?

Alte discuții în legătură

Despagubiri vatamari corporale dany83 dany83 buna, in cadrul unui acident rutier m-am ale cu o fractura la mana si trebuie sa o tin in ghips 6 sapt, vinovat de producerea acidentului este celelalt ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de accident ruier soldat cu deces si vatamare corporala ferko11 ferko11 SOTUL MEU IN 2009.09.27 A ADORMIT LA VOLAN PROVOCAND UN TRAGIC ACCIDENT IN CARE AU DECEDAT ATAT EL, CAT SI PASAGERUL DIN MASINA, RESPECTIV S-A PRODUS ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca CRISTINCA CRISTINCA In urma cu o saptamina,sora mea a avut un accident ,in acel accident a murit ea,viitorul ei sot si un prieten,vinovat de accident a fost prietenul ei deoarece ... (vezi toată discuția)