1. Plecati la noul loc de munca dar vedeti sa nu faca si el la fel ca celalalt.
2. Faceti o sesizare la ITM si demonstrati-le ca ati lucrat la fostul angajator 3 luni. Ei stiu cum sa-l oblige sa faca CIM pe perioada cat ati lucrat.
Nu , nu se poate aplica legea retroactiv, deoarece CIM se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile calendaristice de la data incheierii lor, conf. art. 8 din L 130/1999. In caz de "intarzieri", angajatorul este pasibil de amenzi si chiar raspunde penal, deoarece a primit la munca angajati la negru si a facut retineri din salariu cu titlu de cotizatii angajat si nu le-a virat mai departe la stat.
Daca doriti sa-l obligati insa , o puteti face printr-o actiune in instanta, scutita de taxe judiciare. Trebuie sa demonstrati cu martori martori (fosti) colegi, si orice alte persoane care au cunostinta de locul dvs. de munca, furnizati instantei inscrisuri: fluturasi de salariu, extrase de cont etc sau orice document de unde sa rezulte ca ati prestat servicii.
Mult succes ,
Cam greu de inregistrat un astfel de contract acum ...
C.i.m. se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile de la data incheierii lui ... inregistrarea retroactiva a unui contrcat de munca se poate face numai cu sanctionarea angajatorului de catre ITM.
O alta varianta ar fi introducerea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului ... In acest caz, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă - martori, inscrisuri, prezumtii.
daniela vorovenci:
Din Codul muncii:
Art. 16. - (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Pe aceasta baza ITM va amenda pe angajator si il va obliga sa-i incheie CIM de la data de cand lucreaza efectiv.
Mai exista si Legea nr.130/1999 .... :)
Art. 1. - Contractele individuale de munca incheiate de urmatoarele categorii de angajatori vor fi inregistrate, in termen de 20 de zile de la data incheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca:
......
Art. 7. - Nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) si ale art. 5 alin. (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.