avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosinta lift in bloc nou ANL de catre o parte din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosinta lift in bloc nou ANL de catre o parte din locatari

va salut, as dori sa aflu daca pot folosi liftul unui bloc nou ANL in cazul in care majoritatea locatarilor nu vor sa se dea drumul ,iar eu si inca citiva dorim separarea acestuia de curent fata de celelalte cheltuieli ale scarii urmind ca ce consuma acesta si intretinerea lui sa fie suportata de catre noi.Specific ca atat liftul cat si blocul sunt noi ,iar liftul este in garantie 2 ani .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:55, 4 Februarie 2015
Intrebare esentiala
Fiind imobil nou,exista infiintaa asociatie de proprietari ?
Intr-un imobil de locuit in comun,exista proprietati private si parti comune=cale acces,terasa,
scari,subsol tehnic,ghene,uscatorii,lift,etc
Conform dispozitii in vigoare partea comuna de constructii si instalatii intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Atentie sporita la acordul/hotararile proprietarilor de utilizare exclusiva a partii comune,caci ,in timp,exista posibilitatea sa fiti obligat numai acei proprietari care ati utilizat liftul sa suportati c/v service,intretinere,reparatii
Cate nivele are imobilul ?
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
ynocentta, utilizator
Ascensorul - la modul fizic vorbind - este proprietate comuna unde fiecare proprietar are o cota-parte indiviza. Service-ul lunar si reviziile periodice se platesc de toti proprietarii, indiferent daca folosesc acest ascensor sau nu deoarece este o cheltuiala pe cota de proprietate.

Folosinta ascensorului este altceva si ea inseamna plata curentului electric necesar functionarii. Aceasta cheltuiala poate fi departajata intre cei care folosesc liftul si cei care nu il folosesc in sensul ca vor plati acest curent electric numai cei care il folosesc. Daca reusiti sa montati un contor electric separat si sa aveti un sistem individualizat de acces la utilizarea liftului, atunci puteti sa repartizati aceasta cheltuiala lunara pe lista de intretinere numai apartamentelor respective.

Ca sa va functioneze ascensorul trebuie sa aveti un contract de service cu un operator atestat de CNCIR, iar acest service este platit de toata lumea, asa cum v-am spus, fiind o cheltuiala pe cota de proprietate.

@ynocentta

Pentru numele lui Dumnezeu, service-ul se plateste de toti proprietarii, nu numai de cei care folosesc liftul. Inca n-ati invatat asta de atatia zeci de ani de cand stati pe forum?
Conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
art.32
.........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
elga50, moderator
Fiind vorba de un bloc nou ANL, discutati degeaba de proprietare si alte notiuni proprii doar asociatiilor de proprietari.
Imobilul este proprietatea statului, iar cetatenii care il populeaza sunt chiriasi. In acest context, chiar nu inteleg, acolo la dvs. fiecare face ce il duce capul? Cate etaje are blocul de sunt unii care nu vor lift, iar altii vor ca liftul sa functioneze?
Toate aceste probleme trebuie discutate la nivelul spatiului locativ din cadrul primariei/cons. local, acolo unde ati incheiat contractele de inchiriere.
Si sa nu va faceti probleme, aveti si firma care face intretinerea liftului, nu fac astia lifturi si le lasa de izbeliste, la cheremul unor chiriasi - care, iata, nici nu vor sa-l foloseasca. Dar apa calda menajera suporta vecinii dvs?
Mda, sunt chiriasi, dar impartirea cheltuielilor se face dupa aceleasi principii ca la asociatiile de proprietari.
Asa este @elga50,
Nu la acest aspect m-am referit, ci la faptul ca unii vor lift (probabil cei de etajele superioare), iar altii nu vor...
Ce sa zic, parca la noi, unde suntem proprietari 100%, nu se discuta la fel?
Uitati, la noi, costurile cu service-ul este de 3,66 lei pe luna de apartament (apartamentele sunt la fel de sus pana jos, adica au aceeasi SU), iar in AG s-a discutat si aprobat in urma cu 30-35 de ani, posibilitatea ca proprietarii de la parter si et. 1 sa achite doar 1/2 din costul energiei electrice. In general nu sunt probleme, dar macar o data pe luna, vine cate unul/una si intreaba de ce plateste liftul daca nu il foloseste. Pai folositi-l, va impiedica cineva? Ei, am intrebat si eu asa... Bine, sa fiti sanatos!
Mai dificil este ca avem o familie (et. 2) care au facut cerere sa-i scoatem de la cheltuielile cu liftul (service + cost e. electrica) deoarece nu folosesc liftul niciodata... Am discutat si cu niste vecini, unii au confirmat, altii zic ca chiar nu au observat acest lucru... tre' sa mai vedem doar "sectiunea" - costului e. electrice, ca pe cel al service-ului, chiar nu cred ca se poate.
In fine, observ ca @edy31 nu mai zice nimic...

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli lift ascociatie de proprietari Pop_Marcel Pop_Marcel Buna ziua, locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje unde avem ascensor pt care platim un abonament de intretinere lunara respectiv un abonament de curent, insa ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)