avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie 0.46 in aer
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie 0.46 in aer

Fratele meu a fost prins la volan cu alcolemie de 0.46 in aer si l-au dus sa-i ia sange la spital.Ce se poate intampla mai departe?Cu permisul ce se intampla?Cand va mai avea voie sa conduca?Mentionez ca este la prima abatere si i-au spus ca peste doua saptamani va iesi rezultatul la test.Nu se da rezultatul pe loc?Astept raspuns cat mai repede.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 20:49, 2 Februarie 2015
In cazul in care rezultatul va fi peste 0,80 va fi cercetat pentru infractiunea prevazuta de Codul penal la:

ART. 336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Permisul de conducere se anuleaza, iar fratele dvs. va avea dreptul sa dea un nou examen pt. obtinerea permisului dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Daca rezultatul este sub 0,80 permisul se suspenda pe o perioada de 90 de zile.
In caz de condamnare , permisul de conducere va fi anulat , putand fi redobandit in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Daca se va dispune amanarea aplicarii pedepsei , permisul de conducere nu va fi anulat.


Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.



(3) Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62.



(4) Sunt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amânarea aplicării pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.


Stoica Ioana a scris:

In caz de condamnare , permisul de conducere va fi anulat , putand fi redobandit in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Daca se va dispune amanarea aplicarii pedepsei , permisul de conducere nu va fi anulat.


Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
[...]
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii,[...]




Buna ziua,


Am cateva intrebari pentru un caz oarecum similar, combinat cu dreptul familiei. Sa incep cu datele concrete : sambata 24 ianuarie, accident cu dauna totala a masinii, fara victime, alcoolemie 0.8 g in aerul expirat => permisul suspendat pe un an, urmeaza probabil amenda penala (nu mi-e limpede in cat timp va intra dosarul pe rol).

Deoarece nu este prima data cand soferul a avut un accident pe fond de consum alcool (celalalt accident fiind o tamponare usoara si neraportat la politie) iar pe de alta parte consumul de alcool a dus si la divort, intrebarea mea este :

In cursul procesului, se admite ca proba referitoare la "conduita avuta anterior savarsirii infractiunii" marturia fostei sotii ?

Mai concret, doresc sa depun marturie la acest proces, aceasta fiind prima etapa spre un program de vizita al copilului efectuat doar in prezenta mea. Nu doresc sa restrictionez accesul tatalui la copil, dar date fiind imprejurarile, nici nu am siguranta sa las copilul singur cu el.

Multumesc !

Nu inteleg de unde ati tras concluzia ca permisul este suspendat pe o perioada de 1 an de zile si de ce ar trebui sa fie condamnat la amenda penala, apoi ar trebui sa va raportati la imbibatia de alcool din sange nu la valoarea din aerul expirat.
Nu inteleg foarte bine in ce context sa mergeti dvs sa declarati, ca martor in circumstantiere sau la ce va ganditi?
Nu am tras nici o concluzie, asta este ceea ce mi-a fost relatat de catre cel implicat in accident, banuiesc ca asa i-a spus Politia. Nu am experienta cu astfel de situatii...:)

Doresc sa ma folosesc de contextul dat si de paragraful din lege "conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii,[...]" pentru a dovedi ca domnul respectiv are serioase probleme cu alcoolul, acesta nu a fost un incident izolat. Sunt interesata daca aceasta imprejurare imi va folosi la modificarea programului de vizita astfel incat sa nu mai las copilul singur cu el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie de unu la mie in aerul expirat krystian4u krystian4u am fost depistat in trafic cu o alcoolemie de unu la mie in aerul expirat ce mi se poate acum cand mai primesc permisul inapoi:( (vezi toată discuția)
Alcool la volan ipiroiu ipiroiu Am facut o prostie mare,pe data de 22 Ianuarie 2016 am derapat si am intrat cu masina int-un stalp.Dupa 5 minute a aparut Politia in care am suflat in aparatu ... (vezi toată discuția)
Consum de alcool la volan ContSters137621 ContSters137621 Buna ziua, va rog sa-mi spneti ce se poate intampla cu o persoana care a condus cu alcoolemie de 06 in aer si 1.25 si apoi 1.05 in sange - fapta s-a ... (vezi toată discuția)