avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... De ce platim intai dobanda la credite ?!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

De ce platim intai dobanda la credite ?!

Buna ziua,

Am dat un search pe google cu exact titlul acestui subiect si pe prima pagina nu am primit niciun raspuns relevant...nu cred ca nu si-a mai pus nimeni aceasta intrebare: De ce atunci cand platim ratele unui credit platim mai intai in proportie de 80-90% din fiecare rata dobanda creditului...astfel ajungem ca la un credit pe 30 ani ca dupa 15 ani de exemplu sa aflam ca daca vrem sa platim anticipat valoarea creditului aflam ca mai avem de plata din 25.000 E (de exemplu) vreo 22-23.000 euro... la aceste credite se aplica un DAE care prin denumire este o dobanda anuala efectiva...mi se pare normal sa achit aceasta DAE daca duc creditul pana la 30 de ani avand in vedere ca asa este stipulat in contract dar tot in contract este stipulata si posibilitatea de plata anticipat cu sau fara comision, ceea ca imi da dreptul sa inchid creditul la minim 1-2 ani de la contractare...astfel daca nu exista obligativitatea de a plati in 30 de ani de ce sunt obligat sa platesc dobanda ca si cum m-as folosi de credit 30 de ani pana cand il achit si nu achit o dobanda proportionala cu perioada de utilizare a creditului...mi se pare abuziva aceasta abordarea a bancilor de a se asigura ca-si incaseaza dobanda pe 30 de ani in cazul in care eu achit creditul dupa 15-20 ani...de ce sa incaseze pentru un serviciu pe care il fac doar 20 ani cat pentru 30 ?!
Normal mi s-ar parea sa fie o rata echilibrata, adik daca iau 7000 euro si costul total dupa 30 ani este de 15.000 sa achit lunar o rata care sa cuprinda minim 45% din cei 7000 contractati si max 55% din dobanda de 8.000... de exemplu 20euro din credit +25 euro din dobanda si am o rata de 45 euro/luna.

De ce se accepta aceasta practica bancilor de a incasa in primul rand valoarea dobanzii pe 30 ani avand in vedere posibilitatea de plata anticipat?!

Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:03, 13 Februarie 2015
Buna ziua,

Dvs ati incheiat contractul probabil pe vechiul Cod civil, conform caruia se plateau intai dobanzile apoi debitul principal. Conform Noului Cod, intai se plateste debitul, apoi dobanzile.

Daca dvs considerati ca e clauza abuziva, atunci adresati-va ANPC sau contactati un avocat sa verifice contractul.

Suces,
Parerea mea e ca acolo unde statul nu vrea sa se amestece (sectorul bancar, in speta), ar trebui ca economia de piata sa functioneze. Presupun ca daca lumea ar citi atent contractele inainte de semnare si ar refuza sa ia credite in orice conditii, atunci bancile ar fi obligate sa vada care e problema de nu au clienti. Cand ar constata ca nu au clienti din motivul X, e destul de posibil sa elimine acea clauza abuziva, la un moment dat.
Multumesc pt raspuns...Va rog sa-mi spuneti la ce data a intrat in vigoare noul cod civil si daca se poate articolul unde este reglementat acest aspect cum ca trebuie achitat intai debitul.
lucianrosca a scris:

Parerea mea e ca acolo unde statul nu vrea sa se amestece (sectorul bancar, in speta), ar trebui ca economia de piata sa functioneze. Presupun ca daca lumea ar citi atent contractele inainte de semnare si ar refuza sa ia credite in orice conditii, atunci bancile ar fi obligate sa vada care e problema de nu au clienti. Cand ar constata ca nu au clienti din motivul X, e destul de posibil sa elimine acea clauza abuziva, la un moment dat.

Pai citesti contractu, esti constient de ce scrie acolo dar tot nu prea ai de ales si semnezi...:))...si cred ca asta e situatia pt majoritatea imprumutatilor la banci...in cazul acesta cred ca nevoia individuala bate clar nevoia generala ca sa poti sa stai sa nu faci credit ca poate se mai gandesc si altii sa refuze conditiile bancilor...nu prea avem timp pt asa ceva..sper sa am o parere gresita dar ma indoiesc...
Buna ziua, vreau sa inchei un nou credit ipotecar in 2015 si pe scadentar am pe luna la inceput rata 61 lei si dobanda 205 lei...ajung la un nivel egal abia in luna 191 din 360...este ok conform noului cod civil sa achit 61 rata si 205 dobanda la inceput si nu invers!?

Alte discuții în legătură

Restanta credit- probleme cu banca bve bve Buna seara.Am facut un imprumut la o Banca in anul 2008 iar anul acesta am intimpinat niste probleme financiare deoarece am fost in somaj.Din aceasta cauza am ... (vezi toată discuția)
Refinantare sau reesalonare credit lungu nicolae lungu nicolae am un credit in delurare,as vrea sa refinantez creditul dar am restanta 2 luni,pt ca nu am reusit sa fac fata platilor,de aceea vreau sa refinantez,se poate ... (vezi toată discuția)
Dae 0% in contract de credit alina2814 alina2814 Am un contract de credit de nevoi personale la o banca, semnat in septembrie 2007. Desi in cuprinsul sau sunt specificate atat dobanda anuala (variabila, ... (vezi toată discuția)