avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Privind recuperarea drepturilor pe Legea nr. 221/ 2008!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Privind recuperarea drepturilor pe Legea nr. 221/ 2008!

Bună ziua,

Lucrez ca personal didactic auxiliar într-o universitate de stat. Sunt membră de sindicat şi beneficiara unor drepturi salariale recuperabile, care se constituie din cresterea salariala de 50% (cf. L221/2008) aferenta perioadei 1 oct. 2008 - 31 dec. 2009 (15 luni).
Datorita unei OUG, guvernul a eslonat platile pe 5 ani, incepand cu 2012, astfel:
- 5% in 2012 (transe de cate 1,25% trimestrial) -sumă primită trimestrial;
- 10% in 2013 (transe de cate 2,5% trimestrial)- sumă primită trimestrial;
- 25% in 2014 (transe de cate 6,25% trimestrial). Ultima transă am primit-o in luna ianuarie 2015, o data cu salariul pe luna decembrie 2014;
- 25% in 2015 (transe de cate 6,25% trimestrial). Pentru 2015 am primit suma aferentă a două tranşe;
- 35% in 2016 (transe de cate 8,75% trimestrial) - Nu am primit nici o sumă până în prezent.

În 20 mai 2015 - îmi încetează de drept contractul de muncă - în vederea pensionării la limită de vârstă.

Întrebare: Care ar fi modalitatea de recuperare şi înregistrare a sumelor astfel cuvenite - la Casa de pensii - ca venituri şi implicit - contribuţie la pensie ( în cazul în care guvernul nu dispune plata tranşelor aferente anilor 2015 şi 2016 - până în luna aprilie 2015)?

Vă mulţumesc cu deosebită consideraţie pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 15:53, 2 Februarie 2015
Nu trebuie sa va faceti nici un fel de problema. Sumele ce vi se cuvin in baza hotararii judecatoresti vor fi platite conform scadentei din actul normativ. Dupa restituirea totala a sumelor (2016) mergeti la Casa Judeteana de Pensii de unde incasati drepturile si solicitati o adeverinta cu veniturile obtinute dupa pensionare. Eliberarea adeverintei este posibila deoarece angajatorul este obligat sa depuna declaratii. Odata obtinuta adeverinta se face cerere de recalculare a pensiei.

Cu placere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturi salariale restante. Filip Alexandru Filip Alexandru Exista o hotarare definitiva din recurs din toamna lui 2012, pentru plata drepturile salariale incepand cu momentul destituirii, iar in conformitate cu ordinul ... (vezi toată discuția)
Acordarea unor drepturi de naturã salarialã stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii . Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit OUG 71/2009, modificată prin Legea 230/2011, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de ... (vezi toată discuția)
Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)