Pentru incasarile efectuate in numerar nu este obligatorie sau necesara intocmirea formularului ,,dispozitie de incasare,, in situatia in care incasarea se efectueaza pe baza documentului chitanta reglementat ca formular cu regim special. Incasarea pe baza de chitanta are ca document justificativ factura fiscala emisa, formular cu regim special care, la randul sau reprezinta documentul justificativ de inregistrare a veniturilor din exploatare.
Dispozitia de incasare-plata se intocmeste obligatoriu doar in situatiile in care operatiunea de incasari sau plati nu este rezultatul unei activitati de exploatare si nu exista alt document justificativ de inregistrare in registrul de casa si in evidenta contabila a operatiunilor efectuate de o firma. Formularul se poate achizitiona sub forma de carnete sau poate fi emis electronic prin programul de contabilitate.
La intocmirea documentului, trebuie sa aveti in vedere faptul ca prin lege se impune urmatorul continut minimal obligatoriu de informatii al acestui formular, si anume:
denumirea firmei;
denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
numele si prenumele, precum si functia (calitatea) persoanei care incaseaza sau restituie suma;
suma incasata sau restituita (in cifre si in litere);
scopul incasarii sau platii;
semnaturi: conducatorul firmei, viza de control financiar preventiv, compartimentul financiar-contabil;
date suplimentare privind beneficiarul sumei: actul de identitate, suma primita, data si semnatura;
casier; suma platita/incasata; data si semnatura.
Dispozitia de incasare este un formular tipizat, comun pe economie, reglementat prin O.M.F.P. nr. 1850 din 14 decembrie 2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, publicat in M. Of. nr. 23 bis din 7 ianuarie 2005.
Prin acest act normativ sunt reglementate cele doua tipuri de dispozitii:
dispozitie de plata-incasare catre casierie, cod 14-4-4;
dispozitie de plata-incasare catre casierie (colectiva), cod 14-4-4/a