avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie PLATITA de catre firma ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie PLATITA de catre firma recuperatoare

Buna seara. Va rog dc ma poate ajuta cineva cu un sfat: in 2010 am luat imprumut o suma 1500ron de la o firma care acorda imprumuturi rapide pt nevoile urgente cu plata in rate saptamanale(in mod sigur ati vazut reclama la tv ), suma pe care am achitat-o ulterior in 2011. problema este ca nu mai am chitantele si nici macar contractul de credit. #-o Acum mi-a venit o notificare de cesiune in care acea firma mi-a cesionat creanta printr-un contract de vanzare creante catre o firma (un S.A) din Luxembourg care au imputernicit o firma de la noi sa indeplineasca acte juridice si faptice pt a recupera creanta( mi-au stabilit chiar 8 rate lunare fixe:O) . cum dovedesc ca am platit dc nu am chitantele? E legal asa ceva? nu cumva s-a prescris totusi acea datorie ( care exista dupa ei) tinand cont ca ei au preluat datoria prin contract de vanzare incheiat in 19.11.2014?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:12, 5 Februarie 2015
Nu este legal insa dupa cum vad a devenit o practica. O mie de imprumutati, achita toti, dar nu toti pastreaza chitantele, apoi se indreapta impotriva lor iar ei nu au cum sa justifice ca au platit. Fara solutie.

Dpmdv, este o escrocherie mare ce se intampla cu firma aia, ar trebui plangere la parchet (nu la politie).
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
trandafir2, moderator
Dar ca sa faci pplangere, ar trebui sa poti dovedi ca ai platit, nu ?
1. Daca plata dvs s-a efectuat pana in 19.11.2014, DA - suma este prescrisa. Daca nu, nu e.
2. Toate chitantele de plata se emit in doua exemplare. Ex. original merge la cel care a platit iar un exemplar ramane la chitantierul institutiei/firmei unde s-au incasat banii si se inregistreaza in evidenta contabila. Prin urmare daca nu mai aveti chitantele faceti cerere scrisa la firma respectiva si solicitati sa va elibereze un exemplar al acestora pe care sa scrie "conform cu originalul" si sa le stampileze.
3. Toate contractele se incheie in atatea exemplare originale cate parti contractuale sunt. In cazul dvs cred ca este vorba de doua. Un exemplar a ramas la firma si unul la dvs. Solicitati la firma eliberarea unei copii conforme cu originalul a contractului care sa fie si stampilata.
4. Pe viitor pastrati orice acte ( contracte, factuir, chitante ) referitare la bani, cel putin 3 ani. Pe asta mizeaza si firmele de recuperare...
5. Daca o firma pretinde o datorie intr-o somatie, are si obligatia sa va mentioneze ce reprezinta aceasta, din ce se compune, de la ce data provine plus ca nu este prescrisa. In plus are obligatia sa ataseze in spate actele din care rezulta datoria. Normal ca nu a facut asa. Daca e asa, faceti adresa catre firma si solicitati aceste informatii si documente. B-)
~ Conținut șters la cerere ~
gi-jane2 a scris:

Dar ca sa faci pplangere, ar trebui sa poti dovedi ca ai platit, nu ?

Nu, nu am zis sa faca plangere cu privire la plata (asta ar fi fost o actiune in civil pe care nu o poate proba) si cu privire la o fapta penala (inselaciunea de exemplu) savarsita de catre firma care desi a incasat creanta in totalitate, a vandut creanta ca fiind neachitata. Este de notorietate ca asta nu este un fapt singular si ca sarmanii oameni care au aruncat chitantele sunt pusi la zid. Altfel, ce sa faca? Sa plateasca din nou?
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)
Executare pt un contract de telefonie mobila marius.n marius.n prin 2003 am incheiat un contract cu connex(pe vremea aceea asa se numea), dar nu am putut sa-l platesc si am renuntat la el, in timp mi au venit in casuta ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)