avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

Acum 11 ani, cand a decedat tatal meu, acesta avea bani la CEC. Eu si sora mea suntem mostenitoarele lui.
Intrebarile mele sunt:
1. Acest cec poate expira daca nu am mers sa il ridicam?
2. Se putea ridica LEGAL acest cec de catre surorile decedatului daca noi nu am mers sa il ridicam in acest timp? Cum?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 22:55, 3 Februarie 2015
1.Acel libret cec nu a expirat. Sunt curios ce suma a fost initial in cont.
2.Nici d-voastra (fiicele), nici surorile defunctului nu puteau/nu pot ridica vreo suma de bani decat in baza unui certificat de mostenitor (sau a unei hotarari definitive a unei instante).
Asa ca va trebui sa dezbateti mostenirea dupa tata (daca si mama e decedata inaintea/dupa tata atunci si mostenirea dupa mama trebuie dezbatuta), daca totul e ok intre d-voastra si soram, dezbateti la notar, dacanu, in instanta.
Surorile tatalui, ale mamei, ale...cui vreti d-voastra n-au nicio treaba cu dezbaterea mostenirii dupa parintii d-voastra.
Pt. lamuriri in amanunt consultati un notar.
Pt. taxe consultati mai multi notari, tarifele diferea, nu mult, dar difera.
Pe atunci, in 2004, erau 15 milioane din cate stiu de la mama. Care a divortat de el înaintea decesului.
Teoretic eu si sora mea suntem singurele mostenitoare, dar nu nu am facut certificat.
Ma interesa sa stiu daca surorile puteau legal sa scoată libretul, pentru ca noi nu am vrut sa il scoatem. Multumesc pentru raspuns!
Teoretic eu si sora mea suntem singurele mostenitoare[...]

Asa e, doar teoretic :yes:
Daca nu ati dezbatut succesiunea dupa tatal d-voastra, mai mult ca sigur ca nici mama nu a facut partajul bunurilor comune obtinute in timpul casniciei.
Si actiunea de impartire a bunurilor comune ale sotilor este imprescriptibila
Eu pot sa va raspund exact la intrebarile d-voastra, dar numai cand am toate datele.
Acum aflu ca parintii au divortat, mai urmeaza sa-mi spuneti ca si mama a decedat...
Consultati un notar, oricum veti avea nevoie de unul si ala va va ,,spovedi" si dupa ce va avea toate datele va va sfatui ce si cum sa faceti.
P.S. Cursul mediu al monedei euro a fost acum 11 ani (in 2004) de 4 lei. Faceti d-voastra socoteala cati bani avea tatal d-voastra in cont la momentul decesului.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Dl Goe, este vorba de 15 milioane de lei vechi. Mama a divortat de el cu 20 de ani in urma, s-a facut împărțeala, totul a fost clarificat. El a murit, a lăsat un amarat de CEC pe care noi, din orgoliu, nu l-am scos. Evident eu si sora mea suntem moștenitoarele tatălui meu, dar nu ne-am obosit sa facem certificat sau ceva. Nu aveam de ce. Ulterior cineva ne-a spus ca una dintre surorile tatălui meu ar fi scos acel cec făcând succesiunea si declarând ca nu are copii

Asta e problema mea. Vreau sa stiu daca ar fi putut sa faca legal acest lucru. Pentru ca, daca a facut ceva ilegal, as dori sa ne vedem in judecata.

Sunt doar niste probleme de familie din care nimeni nu are de castigat nimic. Dar nu vreau ca drăguța noastră mătușă sa rada de noi ca "ne-a făcut".

Am impresia ca faceti misto de mine, nu e nevoie sa dati cu presupusul. Daca noi nu am dezbătut succesiunea e din pur orgoliu si nepăsare.

Doamne fereste, mama nu a decedat.

Daca era vorba de 15 milioane de euro, nu dezbateam subiectul aici, as fi trecut la actiune.

Multumesc pentru răspunsuri si pentru dat cu presupusul.
In acest caz, nu va ramane decat sa faceti succesiunea si sa verificati ce-i cu banii de pe respectivul carnet CEC, ulterior ramanand sa o actionati in judecata pe matusa infractoare (daca se dovedeste ca a declarat in fals).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Împărțire bunuri MirelaIonela MirelaIonela Bunicul meu pe al cărui nume este actul de proprietate este decedat, la fel si sotia, el avea 2 copii : tatăl meu (decedat) si inca o fata. Si eu mai am o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire polo polo deci suntem 3 frati...tatal meu a decedat...avem o casa si locuim impreuna cu mama noastra.actele sunt p numele bunicului meu{tatal tatalui meu}.tatal meu mai ... (vezi toată discuția)