Ma numesc Grigorita Carmen si am lucrat cu contract de munca program de 4 ore pe zi la o firma ,care refuza sa-mi plateasca salariul pe ultima luna si zilele de concediu neefectuat din 2014 luna iulie pana la sfarsitul anului.Va rog ,ce as putea sa fac?
Faceti o cerere pe care o trimiteti prin posta cu confirmare de primire si solicitati-le toti bani si asteptati raspuns apoi in functie de raspuns puteti sa ii actionati in instanta. Va poate ajuta un vaocat in redactarea cererii
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Subsemnatul _________________, domiciliat in ________________ ,in conformitate cu dispozitiile art. 39 alin.1 coroborat cu art.40 alin.2 lit. c din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii , formulez urmatoarea :
NOTIFICARE
prin care va somez sa-mi platiti in termen de 15 zile de la primirea prezentei notificari drepturile salariale aferente perioadei ________________, in cuantum de .......... lei.
In cazul in care nici dupa primirea prezentei nu veti intelege sa-mi achitati sumele mentionate mai sus , va comunicam ca voi face uz de toate mijloacele legale in vederea recuperarii banilor ce mi se cuvin.
Plata salariului
mariam2014
Buna ziua,
Am fost angajata la o firma de paza pana la mijlocul lunii martie si nu mi-au fost platite drepturile salariale aferente lunii feb si pana la ... (vezi toată discuția)