avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alcool la volan in perioada de incercare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alcool la volan in perioada de incercare

In martie 2012 am primit un an de inchisoare cu suspendare si 3 ani de incercare pentru conducere autovehicul neinmatriculat si numere false ( desi erau numerele rosii eliberate de politia rutiera ) .
In cursul saptamanii trecute am fost oprit de un agent ( nu de la rutiera ) , am fost condus la sectie, unde la testul pentru alcool imi aparea o alcoolemie de 0,78 in aer expirat ( rezultatul probelor de sange nu il am inca , dar am inteles ca iese valoare aprox.dubla )
Intrebarea : Avand in vedere legea aparuta in 27 ianuarie 2015 , privind recoltarea probelor biologice ( probele luate dupa o ora , doua nu mai sunt valabile)as putea ataca rezultatul etilotestului ?
Asta avand in vedere faptul ca au fost inregistrate erori de-a lungul timpului , iar la probele fizice efectuate la spital a iesit absenta prezenta alcoolului .
Daca pentru a doua fapta primesc o incadrare sub doi ani , plus un an de la fapta precedenta reactivata , fiind o pedeapsa totala sub 3 ani , pot cere din nou suspendarea pedepsei ?
Multumesc !

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Revoca suspendarea si da cu executare.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Cristina Paisa, Avocat
Nu puteti primi o pedeapsa cu suspendare.

Vechiul cod penal:

Art. 83

Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni

Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvârşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.

Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.

La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvârşită după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.



Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Este exclusa o noua pedeapsa cu suspendare avand in vedere ca vorbim despre o noua infractiune savarsita in timpul termenului de incercare, pedepsele se aduna si se executa in regim de detentie.
Câteva precizări se impun:
Având în vedere că noua infr a fost sav sub imperiul NCP tratamentul sancționator al pluralității de infr se aplică potrivit legii noi. (art. 10 LPANCP).
Așadar, se vor aplica regulile de la pluralitatea intermediară și nu de la recidivă. În concret pedeapsa pentru noua infr se va contopi (cumul juridic și nu cumul aritmetic) cu pedeapsa de 1 an suspendată sub supraveghere.
Să zicem că pentru noua infr instanța a stabilit 2 ani închisoare, la această pedeapsă se va adauga în mod obligatoriu o treime din cealaltă ( 12 luni:3= 4 luni). Așadar pedeapsa rezultantă va fi de 2 ani și 4 luni care se va executa, din păcate, în regim de detenție.

Cat privește ce-a de-a doua întrebare, da puteți contesta la INML. Având în vedere și recenta decizie a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea sintagmei la momentul prelevării probelor biologice sunt șanse. Un avocat vă va explica mai pe larg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pluralitate infractiuni florinamed florinamed buna seara datele problemei ar fii: perioada de suspendare 2,6 ani acum s-a sacarsit o nou infractiune in perioada asta de incercare conducere fara permis + ... (vezi toată discuția)
2 condamnari macoal macoal buna dimineata!..intrebarea mea este urmatoarea....o persoana a fost condamnata la 2 ani si 6 luni cu suspendare pt furt dar in aceasta perioada este data in ... (vezi toată discuția)
Comiterea unei infracţiuni în termenul de încercare stabilit în urma condamnării cori1 cori1 La data de 15.06.2012 In baza art.87al.1 din O.U.G 195/2002 cu aplic. art. 320 ind.1 alin.7 C.proc. pen, condamnă pe inculpatul, XX XX, pentru savarsirea ... (vezi toată discuția)