Am o problema mai complexa si anume;firma la care sunt angajat a depus la tribunal actele de incepere a procedurii de insolventa.Primul termen fiind in data de 01.06.2009,fiind aminat pentru data de 20.07.2009 .Administratorul firmei este cetatean strain cu domiciliul in strainatate.Dupa prima luna de neplata a salariului am facut sesizare la ITM Sibiu iar in urma cu doua zile acestia mi-au comunicat ca nu au putut face controlul pentru ca nu au gasit reprezentantul legal al societatii.
In conditiile date eu ce pot face pentru a beneficia de somaj pentru ca despre salarii nu poate fii vorba pentru ca firma nu are bunuri ce pot fi executate.pana cind va fi numit lichidatorul judiciar?cui trebuie sa ma adresez daca in aceasta perioada reusesc sa ma angajez?Cu ce ma poate ajuta un avocat pentru a iesii din aceasta situatie?
1. In afara de administrator nu mai este nimeni in firma? Un director, un contabil sef sau orice alta functie? Cati salariati mai sunteti?
2. ITM nu trebuie sa se multumeasca cu faptul ca nu a gasit pe administrator. Daca el nu mai vine 100 de ani?!
3. Cereti sprijinul ITM in a intocmi deciziile de concediere si adeverintele necesare pentru somaj. Deciziile le poate semna o persoana din unitate, cu o functie mai mare (asta daca intarzie numirea lichidatorului judiciar).
4. Va puteti angaja oriunde si oricand la alt loc de munca. dati o declaratie acolo in care spuneti ce s-a intamplat si ca veti duce carnetul de munca dupa ce intrati in posesia lui.
Pe langa cele aratate mai sus de catre colegul tudorvaleriu, trebuie sa stiti ca se poate angaja si o raspundere penala, aprimoniala a reprezentatului firmei in faliment.
Nu cred ca altcineva decat persoanele abilitate(prin statut, decizii AGA/CA) pot semna decizii de concediere.
Puteti sa va adresati instantei pentru desfacerea contractului de munca pentru neplata drepturilor salariale, Caz in care, din cate stiu, veti putea beneficia de somaj.
Sunt singurul angajat,si dupa cum am observat cei de de la ITM nu nu cred ca vor reusii sa facca ceva .Voi merge luni la ei sa vad .Daca nu reusesc sa rezolv nimic probabil ca va trebui sa contactez un avocat.
1. Vorbiti cu cei de la ITM sa va admita o decizie de concediere pentru dvs. semnata de dvs. si rezolvati problema repede.
2. Eu asa am rezolvat astfel de probleme. Acum depinde si ce functie aveti dvs. in unitate.