avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj - firma in insolventa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj - firma in insolventa

Buna ziua!
Va rog sa ma sfatuiti in rezolvarea urmatoarei probleme : situatia financiara a societatii la care lucrez s-a inrautatit, conducerea luand decizia de concediere colectiva, care s-a efectuat in etape. Mi s-a inmanat preavizul legal de 20 zile, iar la 5 zile de la primirea preavizului, firma a intrat in insolventa, conducerea fiind preluata de un administrator judiciar. Fiind inca in perioada preavizului, am solicitat intocmirea documentelor necesare pentru dosarul de somaj. Ca raspuns mi s-au spus urmatoarele : conducerea societatii nu mai are dreptul sa semneze documente nici macar pentru incheierea contractelor de munca, toate atributiile fiind preluate de Admin. judiciar. Admin. judiciar refuza sa emita documentele necesare pentru somaj, indrumandu-ma catre un avocat. Tinand cond de faptul ca nu mi-am primit salariile de 4 luni de zile, nu am cu ce plati un avocat pentru demersurile necesare.
Va rog sa-mi spuneti daca firma de insolventa are dreptul de a nu elibera documentele necesare somajului si documentele care atesta incheierea activitatii la societatea la care sunt angajata.
Cine trebuie sa elibereze aceste documente?
Mentionez ca in aceasta situatie suntem mai multi angajati.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 18 Decembrie 2012
1. In cazul acesta lichidatorul judiciar este obligat de lege sa intocmeasca actele de concediere a salariatilor (nu stiu de unde a scos el ca trebuie sa vorbiti cu un avocat).

2. Iata ce spune Lege nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolvenţei:

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...

Art.22
...
(3) Judecatorul-sindic va sanctiona administratorul judiciar cu amenda judiciara de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON) in cazul in care acesta, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste sau indeplineste cu intarziere atributiile prevazute de lege sau stabilite de judecatorul-sindic.
(4) Daca prin fapta prevazuta la alin. (3) administratorul judiciar a cauzat un prejudiciu, judecatorul-sindic va putea, la cererea oricarei parti interesate, sa il oblige pe administratorul judiciar la acoperirea prejudiciului produs.
...

3. Asadar daca lichidatorul judiciar refuza sa-si indeplineasca atirbutia de a intocmi actele de concediere va adresati judecatorului sindic (cel care l-a numit pe lichidatorul judiciar sa se ocupe de firma respectiva).

4. Puteti face si o sesizare la ITM deoarece lichidatorul judiciar este cel care inlocuieste administratorul firmei si trebuie sa respecte prevederile Codului muncii cu privire la salariatii firmei.
Depuneti o solicitare in scris catre administratorul judiciar sa va elibereze acele documente , iar in caz de refuz adresati-va ITM-ul atasand copia solicitarii scrise a dresate acestuia.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj Catalina5 Catalina5 Buna seara, Doresc sa ma ajutati cu un sfat, pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj. In noiembrie 2010 am terminat CCC, urmand sa revin la ... (vezi toată discuția)
Terminare concediu de crestere copil-firma in faliment dalin dalin Buna ziua Ma aflu in concediu de crestere copil, care se termina pe 15.10.2011, iar societatea la care am lucrat se afla in insolventa si s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? madalina0804 madalina0804 buna seara sunt in CIC din aprilie 2011,intre timp firma unde am lucrat a fost obligata sa declare insolventa,iar acum a fost lichidata.Deoarece nu gasesc ... (vezi toată discuția)