avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiez de somaj?

buna seara
sunt in CIC din aprilie 2011,intre timp firma unde am lucrat a fost obligata sa declare insolventa,iar acum a fost lichidata.Deoarece nu gasesc cresa pentru copil,am inceput sa ma interesez de actele pentru somaj,aici m-au trimis sa caut lichidatorul si sa mi se completeze actele,acesta spune ca nu a avut nici un fel de act ,state de plata,sau orice altceva care sa ateste ca firma a avut salariati,dar mi-a mai spus si ca imi va da ceva acte cu data de noiembrie 2011,data la care a incheiat socotelile cu firma lichidata.
De la somaj mi-au zis ca nu e in regula sa-mi dea acte cu noiembrie 2011 ptr a-mi servi in aprilie 2013.
Fostul angajator spune ca nu stie unde ar trebui sa merg sa obtin tot ce trebuie ptr somaj
Mai vreau sa specific si ca in revisal apar activ,contract de miunca activ.E posibil?
Nu stiu si nu intteleg unde trebuie si ce trebuie sa fac.
In speranta ca m-am facut inteleasa astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:28, 1 Februarie 2013
1. - Lichidatorul (administratorul) judiciar este obligat de lege sa va faca toate formele de incetare a contractului individual de munca (CIM).
- Cand a fost numit de judecatorul sindic trebuia sa preia toata arhiva de la unitatea respectiva (inclusiv cea de personal).

2. Va redau din Legea 85/2006 privind procedura insolventei:

Art.22
...
(3) Judecatorul-sindic va sanctiona administratorul judiciar cu amenda judiciara de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON) in cazul in care acesta, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste sau indeplineste cu intarziere atributiile prevazute de lege sau stabilite de judecatorul-sindic.
...

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...

3. - Adresati-va lichidatorului judiciar pentru a va rezolva problema asa cum spune legea.
- In caz contrar va puteti adresa judecatorului sindic, care l-a numit pe lichidator, si sa-i cereti ca acesta sa-si indeplineasca atributiile legale.

4. Puteti incerca si la ITM sa rugati sa va ajute sa rezolvati problema.
multumesc frumos de raspuns,am fost intr-adevar si la itm sfatuita de un contabil,dar aici m-au indrumat iar catre lichidator spunandu-mi ca ei de la 01.01.2011 de cand cartile de munca sunt in format electronic nu mai pot da nici un fel de date.Lichidatorul mi-a cerut cartea de munca,si mi-a zis ca imi va da adeverinta dar cu data de noiembrie 2011,data la care a incheiat socotelile cu firma unde am lucrat.Acum ramane sa astept,acest lichidator sa vedem ce-mi da,e putin dificil,abia raspunde la telefon si birou nu mai are in oras,
Dar daca spuneti ca este singurul in drept pentru a-mi elibera aceste acte atunci am mai multa incredere ca se va rezolva!Dar data aceea de noimbrie 2011 este in regula?
Multumesc mult!
Oricum va tin la curent cu ce se va intampla.
E bine si asa daca va da decizia de concediere si pentru restul de perioada, pana ati terminat concediul pentru crestere copil (CCC) aduceti adeverinta de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care v-a platit indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj Catalina5 Catalina5 Buna seara, Doresc sa ma ajutati cu un sfat, pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj. In noiembrie 2010 am terminat CCC, urmand sa revin la ... (vezi toată discuția)
Sunt in concediu pentru cresterea copilului iar firma a intrat in lichidare. ce drepturi am? raluci_b raluci_b Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in CIC pana la data de 8 nov 2011, in acelasi timp sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj - firma in insolventa Ariana2012 Ariana2012 Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in rezolvarea urmatoarei probleme : situatia financiara a societatii la care lucrez s-a inrautatit, conducerea luand decizia ... (vezi toată discuția)